nieuws

Els Beerten wint Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur

3 maart 2013

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft op zaterdag 2 maart 2013 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur overhandigd aan schrijfster Els Beerten. ‘Allemaal willen we de hemel is veel meer dan een spannende oorlogsroman’, aldus de jury. ‘Het is ook een Bildungsroman over opgroeien en verantwoordelijkheid nemen voor wat je met je leven aanvangt. Indirect houdt Els Beerten ook een pleidooi voor de kracht van kunst.’

De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur 2011-2012 bestaat uit een bedrag van 12.500 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Allemaal willen we de hemel (Querido) kwam tot stand met ondersteuning van een gezamenlijke werkbeurs van de Nederlandse en Vlaamse letterenfondsen. De roman werd eerder bekroond met de Boekenleeuw, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, de Gouden Lijst, de Nienke Van Hichtumprijs en de Lod.Lavkiprijs. Inmiddels is het boek ook vertaald in het Noors, Spaans, Duits; publicaties in Hongarije en Macedonie zijn in voorbereiding. De Duitse vertaling werd tweemaal genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis.