agenda

Grote Denkers: Raden Adjeng Kartini

20 juni 2020

Op zaterdag 20 juni organiseert de Balie een speciale editie van Grote Denkers over Raden Adjeng Kartini (1879–1904), één van de eerste feministen van Indonesië. De leesclub vindt zowel in de Grote Zaal van de Balie als online plaats.

Centraal staan de brieven die Raden Adjeng Kartini schreef aan haar penvriendinnen, waarin ze schrijft over haar dromen voor zichzelf en voor de vrouwen in Indonesië. De brieven staan aan de basis van de Indonesische vrouwenbeweging.

Raden Adjeng Kartini is een belangrijke figuur in de Indonesische geschiedenis. Zij was de eerste voorvechter voor de rechten van vrouwen in het land. In brieven en artikelen benadrukte ze onder meer het belang van onderwijs voor meisjes, en sprak ze zich uit tegen voorhuwelijkse opsluiting, polygamie en raciale ongelijkheid. Na haar dood werden Kartini’s brieven gebundeld uitgegeven onder de titel Door duisternis tot licht (1911). Haar geboortedag (21 april) is een nationale feestdag in Indonesië.

Portret van Raden Ajeng Kartini

Paul Bijl leidt een gesprek over de omgang met het koloniale verleden, en over hoe we Kartini moeten herinneren.

Geïnspireerd op de brieven van Kartini schreven Mirthe Frese en Amalia Astari speciaal voor dit programma een hedendaagse briefwisseling, die ze tijdens de avond zullen voordragen.

Na deze programmaonderdelen begint de Grote Denkers leesclub, waarin het publiek wordt uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over de brieven van Kartini. Deelnemers krijgen een selectie van de brieven toegestuurd om van tevoren te lezen.

In de programmaserie Grote Denkers staan vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwelijke denkers uit de wereldgeschiedenis centraal. Eerdere afleveringen gingen over onder meer Simone de Beauvoir, Fatima Mernissi, Audre Lorde, Forough Farrokhzad en Andreas Burnier.

De Balie ontving voor de reeks Grote Denkers van het Nederlands Letterenfonds een subsidie binnen de regeling Literaire manifestaties en activiteiten.

Meer informatie