agenda

BorderKitchen Online: Leïla Slimani

16 juni 2020

Op dinsdag 16 juni is bestsellerauteur en mensenrechtenactivist Leïla Slimani te gast in de online editie van BorderKitchen. Margot Dijkgraaf interviewt haar over haar nieuwste boek Mathilde. Het interview is vanaf 20:00 live te volgen via Zoom en YouTube. Kijkers krijgen aan het einde van het interview gelegenheid om vragen te stellen.

Leïla Slimani debuteerde in 2014 met Dans le jardin de l’ogre (In de tuin van het beest, Nieuw Amsterdam), dat momenteel door regisseur Lucie Borleteau wordt verfilmd. In 2016 won ze de Prix Goncourt voor Chanson douce (eerst vertaald als Een zachte hand (Nieuw Amsterdam, 2017), later opnieuw verschenen onder de titel De perfecte oppas (Nieuw Amsterdam, 2019), beide vertalingen door Gertrud Maes). Slimani ontving samen met Sonia Terrab en dichter Karima Nadir de Simone de Beauvoir-prijs als vertegenwoordigers van Collective 490 hors-la-loi, een collectief dat zich in Marokko inzet voor seksuele vrijheid. Ook is ze persoonlijk vertegenwoordigster van president Macron voor de francofonie.

Mathilde is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen, dat gebaseerd is op Slimani’s eigen familiegeschiedenis. Het vertelt het verhaal van de Franse Mathilde, die verliefd wordt op Amine, een Marokkaanse officier in dienst van het Franse leger. Ze trouwen en gaan wonen op zijn afgelegen familieboerderij, op uren rijden van Rabat. Tegen de achtergrond van de onafhankelijkheidsstrijd in Marokko ontwikkelt Mathilde zich, ondanks vele tegenslagen, tot dokter voor de plattelandsbevolking.

Crossing Border is door het Nederlands Letterenfonds ondersteund vanuit de meerjarige regeling voor literaire festivals.

Meer informatie