agenda

C. Buddingh’ Online LeesClub

Online leesclub: Gasthuis

25 juni 2020

In aanloop naar de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, organiseert Poetry International online leesclubs rondom de vier genomineerde bundels. Op donderdag 25 juni wordt Gasthuis van Laurine Verweijen besproken onder leiding van dichter en schrijfdocent Peter Swanborn.

Let op! De eerste serie leesclubs is volgeboekt. Bij voldoende animo wordt een tweede groep (max. 10 deelnemers) op andere data gestart. De kosten bedragen 75 euro voor de serie. Interesse? Mail naar reserveren@poetry.nl.

Gasthuis valt als debuut direct op, al is het maar door de taboedoorbrekende thematiek: mag een vrouw er ook bewust voor kiezen geen kinderen te willen? Verweijen weet op een mooie manier vorm, inhoud en taal te balanceren. Met gevoel voor compositie werkt ze een serene en gelaagde bundel uit waarin klassiek metier de taboedoorbrekende problematiek versterkt. Gasthuis is een bundel waar je naar terugkeert waarbij de gedichten bij elke herlezing nieuwe lading krijgen.

Aldus de jury van de C. Buddingh’-prijs, die dit jaar bestaat uit Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens. Gezamenlijk kozen zij uit het recordaantal van dertig inzendingen de vier nominaties. Naast Gasthuis van Laurine Verweijen zijn Momentums laadklep van Jérôme Gommers, Xenomorf van Jens Meijen, en De grom uit de hond halen van Iduna Paalman geselecteerd.

Laurine Verweijen is dichter en werkt als strateeg. Zij publiceerde eerder in De Revisor, Tijdschrift Terras en Het Liegend Konijn. In 2016 won zij de tweede prijs bij de Turing Gedichtenwedstrijd. Verleden voorjaar verscheen van haar het eerste gedicht over de lichamelijkheid van de menstruatiecyclus, in De Gids.

Laurine Verweijen en cover Laurine Verweijen, foto: Annaleen Louwes

Meer informatie: