agenda

C. Buddingh’ Online LeesClub

Online leesclub: De grom uit de hond halen

18 juni 2020

In aanloop naar de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs organiseert Poetry International de C. Buddingh’ Online LeesClub. Onder leiding van dichter en schrijfdocent Peter Swanborn worden daar de genomineerde poëziedebuten besproken. Op 18 juni: De grom uit de hond halen van Iduna Paalman.

Let op! De eerste serie leesclubs is volgeboekt. Bij voldoende animo wordt een tweede groep (max. 10 deelnemers) op andere data gestart. De kosten bedragen 75 euro voor de serie. Interesse? Mail naar reserveren@poetry.nl.

De grom uit de hond halen is zo’n bundel waarin ‘dertigerdillema’s’ centraal staan. Maar de aanpak is volstrekt origineel. Paalman laveert tussen valse geruststelling, overmoed en doodsangst. Ze construeert mooie beelden en originele metaforen. Zoals de titel suggereert, is het een dreigende bundel waarin gespeeld wordt met spreekwoorden. Achter haar overdrijving gaat veel gevoel voor humor schuil.

Aldus de jury van de C. Buddingh’-prijs, die dit jaar bestaat uit Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens. Gezamenlijk kozen zij uit het recordaantal van dertig inzendingen de vier nominaties. Naast De grom uit de hond halen van Iduna Paalman werden Momentums laadklep van Jérôme Gommers, Xenomorf van Jens Meijen, en Gasthuis van Laurine Verweijen geselecteerd.

Iduna Paalman publiceerde onder meer in De Gids, De Revisor, Het Liegend Konijn en NRC Handelsblad en is columnist voor De Groene Amsterdammer, VPRO Mondo en Hard//hoofd. Haar debuutbundel De grom uit de hond halen werd tevens genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Iduna Paalman en cover Iduna Paalman. foto: © Irwan Droog.

Meer informatie:

Iduna Paalman draagt enkele gedichten voor uit haar bundel De grom uit de hond halen in de literaire talkshow Letteren Live (voordracht begint op 34:30 minuten).