nieuws

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen

3PAK-auteurs bekendgemaakt

23 april 2020

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen gaan de korte verhalen voor 3PAK schrijven. Pepijn Lanen maakt samen met illustrator Floor van het Nederend de eerste graphic novel in 3PAK. De auteurs en illustrator gaan daarmee de uitdaging aan een verhaal te maken dat de aandacht van een gevarieerde groep scholieren tussen de 15 en 18 jaar trekt. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘In een boek kan het wel’.

Floor van het Nederend (links), Daniëlle Bakhuis (midden), Pepijn Lanen (rechts) en Johan Fretz (midden). © Klaas Hendrik Slump

Daniëlle Bakhuis

‘Ik hou ervan om verhalen te bedenken die schuren met de werkelijkheid. Vreemde, absurde, enge verhalen die niet gebeurd zijn, maar wel kúnnen gebeuren. Juist tijdens het lezen van die verhalen kan je je fantasie de vrije loop laten. Het is geweldig om op die manier te experimenteren en het gesprek aan te gaan met jongeren. Waar lijkt dit verhaal op jouw leven? Hoe zou jij reageren?’ Daniëlle Bakhuis is schrijver en redacteur voor GIRLZ. Zij schreef onder meer de razend spannende YA-thrillers De eliminatie, De executie en Clownsnacht (Van Goor).

Johan Fretz

‘Remco Campert zegt dat hij eigenlijk altijd zeventien is gebleven. Ook mijn ultieme leeftijd. Volgens mij begrijp je op je zeventiende meer van de meeste verhalen, dan je op enig ander moment in je leven zult doen. Je doorziet meteen de essentie.’ Johan Fretz is schrijver, theatermaker en columnist. Zijn debuutroman Fretz 2025 werd genomineerd voor de Bronzen Uil. In 2019 won hij de Boekhandelsprijs met Onder de paramariboom (Overamstel).

Links: Daniëlle Bakhuis. Rechts: Johan Fretz.

Pepijn Lanen

‘De wereld lijkt soms een dorre woestijn maar tussen de pagina’s kan letterlijk alles bloeien.’ Pepijn Lanen, ook bekend als Faberyayo, is rapper en tekstschrijver. Hij debuteerde met zijn boek Sjeumig en in 2018 verscheen de graphic novel Hotel Dorado (Ambo|Anthos).

Floor van het Nederend

‘Het vette van boeken en strips maken is dat je eigenlijk alleen verder pen en papier nodig hebt, verder is de enige limitatie je eigen fantasie. Alles kan!’ Floor van het Nederend combineert autonoom werk met toegepaste kunst in comics zoals de graphic novel Hotel Dorado (Ambo|Anthos) en kunstprojecten voor onder andere Patta en de Volkskrant.

Links: Pepijn Lanen. Rechts: Floor van het Nederend.

Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Onderweg, op school of thuis op de bank. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier in lezen (her)ontdekken door verhalen die bij de belevingswereld van jongeren aansluiten. Zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse 15-jarigen is in de afgelopen jaren gedaald (PISA, 2019). Tegelijkertijd blijkt dat jongeren bijvoorbeeld door auteurs in de klas toch nieuwsgierig worden gemaakt naar boeken: ‘Na zo’n schrijversbezoek word je wel aan het denken gezet en word je toch nieuwsgierig gemaakt naar het lezen van boeken’, Joan (16 jaar).

Literatour

Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren organiseert de Schrijverscentrale een grote schooltournee: de Literatour. Een team van 23 enthousiaste auteurs bezoekt in september scholieren op 100 scholen. Hier gaan zij met leerlingen in de bovenbouw van het (v)mbo, havo en vwo in gesprek over het lezen en schrijven van een boek. Zo worden 10.000 jongeren direct bereikt. De auteurs die dit jaar deelnemen aan Literatour zijn: Daniëlle Bakhuis (3PAK), Abdelkader Benali, Gershwin Bonevacia, Khalid Boudou, Johan Fretz (3PAK), Anne-Gine Goemans, Neusa Gomes, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Marco Kunst, Alma Mathijsen, Cis Meijer, Jennefer Mellink, Gustaaf Peek, Aafke Romeijn, Jowi Schmitz, Maren Stoffels, Buddy Tegenbosch, Chinouk Thijssen, Wytske Versteeg, Margje Woodrow en Maartje Wortel.

Beste Boek voor Jongeren

Bij de start van Boekenweek voor Jongeren worden de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2020. Een vakjury van volwassenen nomineert tien boeken voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, vijf in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en vijf in de categorie ‘Vertaald’. De nominaties worden eind mei bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars worden half september bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2.500. Vorig jaar won de roman De dag die nooit komt van Olivier Reps in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en Wit konijn / Rode Wolf van Tom Pollock (in vertaling van Esther Ottens) in de categorie ‘Vertaald’.

Partners Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB, Stichting De Versterking, Fonds 21 en de deelnemers van de Vriendenloterij.