agenda

Crossing Border, Den Haag

Uitreiking Europese Literatuurprijzen 2020

7 november 2020

Op zaterdag 7 november wordt op het Crossing Border festival in Den Haag de Europese Literatuurprijs 2020 uitgereikt. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Dit jaar viert de Europese Literatuurprijs haar tiende editie. Om dit jubileum luister bij te zetten worden er dit jaar twee prijzen uitgereikt: naast de reguliere vakjury selecteert een studentenjury een winnende roman. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler.

De vakjury bestaat uit voorzitter Abdelkader Benali (schrijver), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wil Hansen (vertaler Duits en laureaat van de Europese Literatuurprijs 2019), Bob Kappen (Athenaeum Boekhandel, Amsterdam) en Merijn Schipper (Boekhandel Bijleveld, Utrecht).

De studentenjury onder voorzitterschap van auteur Alma Mathijsen wordt gevormd door studenten Ilse Peeters (MA Literair Bedrijf aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Max Tromp (MA Geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Zaza van de Koppel (BA Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht) en Koen Boelens (vertaler Engels; afgestudeerd aan de Master Literair Vertalen en de Vertalersvakschool).

Vertalersgeluk - de online editie

In de aanloop naar de bekendmaking van de shortlists vertellen de genomineerde vertalers over hun longlist-roman en de vertaling ervan. Lees hun verhalen op vertalersgeluk.nl en op het nieuwe Vertalerskanaal van Hebban.nl.

Als jubileumpartner van de Europese Literatuurprijs organiseert Hebban.nl deze zomer ook leesclubs rondom de vijf titels op de studentenshortlist.

Meer informatie