agenda

Spui25, Amsterdam

Bekendmaking shortlists Europese Literatuurprijs 2020

24 juni 2020

Op woensdagavond 24 juni maken twee jury’s twee shortlist bekend voor de Europese Literatuurprijs 2020. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Ter gelegenheid van deze tiende jubileumeditie is naast de reguliere vakjury een studentenjury ingesteld. Beide jury’s selecteren hun eigen shortlist (van vijf titels) en winnaar. De twintig romans op de longlist zijn geselecteerd door vijftien boekhandels.

De vakjury bestaat uit voorzitter Abdelkader Benali (schrijver), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wil Hansen (vertaler Duits en laureaat van de Europese Literatuurprijs 2019), Bob Kappen (Athenaeum Boekhandel, Amsterdam) en Merijn Schipper (Boekhandel Bijleveld, Utrecht).

De studentenjury onder voorzitterschap van auteur Alma Mathijsen wordt gevormd door studenten Ilse Peeters (MA Literair Bedrijf aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Max Tromp (MA Geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Zaza van de Koppel (BA Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht) en Koen Boelens (vertaler Engels; afgestudeerd aan de Master Literair Vertalen en de Vertalersvakschool).

De prijsuitreiking volgt op zaterdag 7 november op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Vertalersgeluk - de online editie

In de aanloop naar de bekendmaking van de shortlists vertellen de genomineerde vertalers over hun longlist-roman en de vertaling ervan. Iedere woensdag, klokslag 12.00 wordt een nieuwe lezing gepubliceerd op vertalersgeluk.nl én op het nieuwe Vertalerskanaal van Hebban.nl.

Op de Facebookpagina @Europese Literatuurprijs wordt dit aangevuld met filmpjes en interviews. Ook de partners van de Europese Literatuurprijs - de longlist boekhandels, Spui25 en Crossing Border - zullen de lezingen en vertalingen in de aanloop naar de shortlists via hun eigen online kanalen onder de aandacht brengen.

Als jubileumpartner van de Europese Literatuurprijs organiseert Hebban.nl deze zomer ook leesclubs rondom de vijf titels op de studentenshortlist.

Meer informatie