agenda

Dit programma is geannuleerd

Frontaal #47: Dwarsdenkers

15 maart 2020

Op zondag 15 maart is het tijd voor de 47e editie van Rotterdams literair podium Frontaal. Het thema dwarsdenkers sluit aan bij de Boekenweek. Zwarte schapen, dwarsliggers, hartenbrekers, teleurstellers en ander wijs volk; dit is een editie voor de rebellen die de samenleving vormgeven.

In de 47e editie zijn Mounir Samuel, Levina van Winden, Sander Meij, Sarah Lucassen en Vincent Niks te gast. Het evenement vindt plaats op zondag 15 maart om 14.30 (deuren open om 14.00) in WORM in Rotterdam. Tickets zijn hier te koop.

Literair podium Frontaal programmeert maandelijks ‘Literaire Superhelden’ aanstormende beroepsschrijvers met publicaties/prijswinnaars) en ‘Grote Gasten’ (gevestigde auteurs) samen in één literair programma. Frontaal wil zowel schrijvers als bezoekers met elkaar in contact brengen en maakt literatuur aantrekkelijk voor een breed publiek. Voor de organisatie van een reeks literaire avonden in 2020 ontving Frontaal subsidie binnen de regeling Incidentele manifestaties en projecten.

Over de sprekers


Mounir Samuel werkt op de scheidslijnen van media, kunst en cultuur. Hij is schrijver, publicist en journalist. Hij publiceerde onder andere de boeken Liefde is een rebelse vogel, God is groot en Dansen tussen golven traangas. Hij staat bekend omtrent zijn expertise als correspondent in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en won voor zijn journalistieke talent onder meer de Bob den Uyl- en Lira Correspondentieprijzen. Mounir wil mensen wakker schudden, een ongemakkelijke spiegel voorhouden, en verbinding creëren voorbij het aanvankelijke verschil. Tijdens Frontaal vertelt hij over dwarsdenken, omdenken, zal hij ons aan het denken zetten en wellicht zelfs een rebelse vlam in ons doen oplaaien.

Levina van Winden is een roodgelippenstifte relschopper. Haar onverschrokken kracht op het podium is beheerst en intens. Ze bezette het maagdenhuis, gaat door het leven als Stella Legioen, verscheen op verschillende podia en debuteerde onlangs met haar bundel Er is een band die rapemachine heet. Stella a.k.a. Levina overstijgt zichzelf en laat publiek roerloos en verbluft achter.

Sander Meij is dichter, redacteur en (kinder)boekenschrijver met een stem als een parkeergarage. Zijn bundel Pincetbeweging verscheen onlangs bij Nieuw Amsterdam. Een van zijn gedichten was zelfs te horen bij DWDD, voorgelezen door Aart Staartjes, en wie droomt daar nu niet van? Verwacht poëzie over grabbeltonnen, soldaten en bromfietsen gebracht met milde ernst, lichte spot en verontrustende herkenbaarheid op het podium van Frontaal. Hier wil je bij zijn!

Sarah Lucassen is een dwarsmaker. Ze vertelt verhalen door kunst in de vormen van poëzie, video, beeldende kunst, spoken word, fotografie en modellenwerk met elkaar te verweven. Ze koestert structuur net zozeer als chaos, is lid van Poetry Circle Nowhere en schrijft over dingen die haar aan het denken zetten.

Vincent Niks is een klaploper pur sang. Hij bespeelt, tart en stelt zijn publiek teleur op een manier die niemand kan evenaren. In zijn eigen woorden is hij labiel, lomp, lelijk, narcistisch, werkschuw, onvolwassen, kleinzerig, kinderachtig, onsportief en geveinsd lief. Blank, maar toch lekker onbetrouwbaar. Zijn motto ‘Vincent Niks, stelling people teleur sinds 1982’ is hem dan ook op het lijf geschreven. Kom naar Frontaal als je nog niets beters te doen hebt.