agenda

Dit evenement is geannuleerd

Uitreiking De Grote Poëzie Prijs en De Gedichtenwedstrijd

21 maart 2020

https://brakkegrond.nl/agenda/104/prijs-de-poezie

Onder de titel Prijs de Poëzie vindt op 21 maart in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam een avond plaats met de uitreiking van twee grote prijzen: de Grote Poëzieprijs – sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs - en De Gedichtenwedstrijd, voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd.

De Grote Poëzieprijs 2020 bekroont de beste Nederlandstalige poëziebundel van 2019 met een bedrag van €25.000. Radna Fabias won in 2019 de eerste editie van De Grote Poëzieprijs met haar bundel Habitus. De genomineerde bundels zijn Hogere natuurkunde (Uitgeverij Pluim) van Ellen Deckwitz, Godface (De Bezige Bij) van Ahsa Karami, Lijfrente (Cossee) van Vrouwkje Tuinman, Zon (De Bezige Bij) van Peter Verhelst en het leven van sterren (het balanseer) van marwin vos.

Aan de prijs zijn publieksprogramma’s en educatieve trajecten verbonden die naast de genomineerde bundels en dichters tevens een beeld geven van de actuele stand van zaken in het Nederlands taalgebied. De educatietrajecten op scholen en podiumactiviteiten worden uitgevoerd tussen het moment van de nominaties, begin februari 2020, en de prijsuitreiking op 21 maart 2020. Voor deze educatieprojecten en randprogrammering ontving de Poëzieclub ondersteuning van het Letterenfonds binnen de regeling Incidentele literaire manifestaties en projecten.

De Gedichtenwedstrijd bekroont het beste (amateur)gedicht met een bedrag van €10.000, het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht. De afgelopen tien jaar werd de wedstrijd georganiseerd onder de naam Turing Gedichtenwedstrijd. De wedstrijd staat open voor zowel professionele dichters als amateurdichters uit het hele Nederlandse taalgebied.

Links