agenda

Dit programma is geannuleerd

Granate Festival

7-15 maart 2020

https://stichtinggranate.com/

Van 7 tot en met 14 maart organiseert Granate in Amsterdam een breed scala aan poëzieoptredens, filmvertoningen en masterclasses, gevolgd door het Great Granate Gala. Zowel het festival als het gala zijn geannuleerd, conform de overheidsrichtlijnen die gericht zijn op het indammen van het corona virus. Het Gala zal op een ander moment alsnog plaatsvinden.

Granate sluit zich aan bij de Boekenweek en organiseert in dezelfde periode haar jaarlijkse Granate Festival, met elke dag aandacht voor film en poëzie van filmmakers en woordkunstenaars, met name Nederlandse biculturele talenten die professioneel werkzaam zijn. Voor haar festival nodigt Granate kunstenaars uit die met hun woorden en beelden maatschappelijke thema’s durven aan te kaarten. Daarbij kiest Granate voor oude en nieuwe films waarin poëzie een hoofdrol speelt: films die poëzie als leidraad gebruiken, documentaires of portretten over rebelse of dwarse stijliconen in de poëzie, films over de maatschappelijke relevantie van poëzie.

Van 7 tot en met 14 maart organiseert Granate in samenwerking met zes openbare bibliotheken en tien filmhuizen en theaters in Amsterdam en Stichting Framer Framed poëzie-optredens, filmvertoningen en masterclasses. Stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia verzorgt de officiële opening en curatoren van Granate dragen voor uit hun werk. Farid Sheek en Maya Fridman zullen met de cello en de daf een muzikaal optreden verzorgen. De publieksfavoriet van de filmmarathon ‘Schrijven in de Lage Landen’ wordt vertoond en de avond wordt gepresenteerd door Leila Prnjavorac.

Op 15 maart sluit Granate haar festival af met het Great Granate Gala ter ere van de vrouwelijke dichter, waarbij 85 vrouwelijke woordkunstenaars een vierregelig gedicht voordragen met als thema ‘Met spijkers op het woord’. Deze 85 afzonderlijke gedichten vormen samen één groot gedicht.

Granate ontving voor de organisatie van deze activiteit een incidentele subsidie van het Nederlands Letterenfonds binnen de regeling Literaire manifestaties en activiteiten.

Links