agenda

Benno Barnard, Pieta van Beek en Annemarié van Niekerk

US Woordfees Stellenbosch

6-15 maart 2020

Van 6 tot 15 maart bezoeken Benno Barnard, Pieta van Beek en Annemarié van Niekerk het US Woordfees in Stellenbosch.

Woordfees is met meer dan 1.000 programmaonderdelen één van de grootste kunstenfestivals van Zuid-Afrika. Het festival brengt mensen van over de hele wereld samen om te genieten van onder meer muziek, literatuur, debat, theater, film en beeldende kunsten.

Benno Barnards dichtbundel Het trouwservies verscheen in 2017 bij Atlas Contact. Samen met Daniel Hugo, die de gedichten in het Afrikaans vertaalde (Die Trouservies, uitgegeven bij Naledi met steun van het Nederlands Letterenfonds) gaat Barnard in gesprek over het vertalen van zijn Nederlandse tongval en ironie in het Afrikaans. Daarnaast neemt hij met collega-auteurs uit verschillende landen deel aan een skrywers-langtafel over hoe mensen elkaar door boeken beter kunnen begrijpen.

Pieta van Beek en Annemarié van Niekerk vertellen op Woordfees over hun boek My Mother’s Mother’s Mother. South African Women’s Writing from 17th-Century Dutch to Contemporary Afrikaans. Als eerste in zijn soort verzamelt dit boek meer dan zeventig Zuid-Afrikaanse vrouwenstemmen, van 1652 tot nu. Verschillende schrijvers die zijn opgenomen in het boek zullen hun fragment voorlezen.

Over de auteurs

Benno Barnard is dichter en schrijver. Hij publiceerde recentelijk Krijg nou de lyriek, Dagboek van een landjonker en Mijn gedichtenschrift. Zijn nieuwe boek Zingen en creperen is verschenen in oktober 2019. Zijn werk werd onder meer vertaald in het Bosnisch, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Tsjechisch en Turks.

Pieta van Beek is onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, waar ze aan een boek werkt over de eerste vrouwelijke universiteitsstudent Anna Maria van Schurman. Ze schreef eerder onder meer over de dichter Ida Gerhardt. Annemarié van Niekerk was jaren universiteitsdocent in Zuid-Afrika. Sinds haar verhuizing naar Nederland recenseert ze voor Trouw. Ze publiceerde tal van wetenschappelijke artikelen en bloemlezingen uit de vrouwenliteratuur van Zuid-Afrika en het continent Afrika.

Meer informatie