agenda

Een snoer van Indische en Indonesische poëzie

Expeditie Poetry: Indonesië

16 augustus 2020

In de programmareeks Expeditie Poetry trekt De Nieuwe Liefde de wereld rond om bijzondere poëzie te verkennen en presenteren. Deze achtste editie is gewijd aan de vergeten talen van Indonesië. Voorkennis is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

‘Onze taal is losgescheurd van de wereld, beroofd van vorm, geur, kleur en gedaante, schoongewassen en ontdaan van modder en graffiti, van de opschudding en het tumult die het werkelijke leven vormen.’

Sinds de kolonisatie van Indonesië zijn de oorspronkelijke talen van het land opgeslokt door het Bahasa. Deze taal is voor slechts een klein deel van de bevolking (minder dan 10 procent) de moedertaal, en is daarom ‘losgescheurd van de wereld’, zoals Goenawan Mohamad schrijft. Wat gebeurt er daardoor in de poëzie? In welke taal schrijven en schreven dichters van het land dat Nederland eeuwenlang koloniseerde?

Op 16 augustus wordt in De Nieuwe Liefde stilgestaan bij deze vragen. Ellen Deckwitz komt lezen uit haar bundel Hogere natuurkunde, over de Indische wortels van haar familie. Esther Scheldwacht leest gedichten die alle vormen en kleuren van dat woelige land oproepen. En universitair docent Peter van Zonneveld, die een bloemlezing van gedichten uit het oude Indië en het huidige Indonesië samenstelde, komt spreken. Dit programma, dat oorspronkelijk in maart zou plaatsvinden maar vanwege de maatregelen rondom corona is uitgesteld, is om 16.00 live te volgen in De Nieuwe Liefde voor een beperkt aantal toeschouwers en wordt gestreamd voor andere geïnteresseerden.

Expeditie Poetry

In de programmareeks Expeditie Poetry wordt rondgetrokken over de wijde wereld. Van Perzië naar Zuid-Afrika, van Suriname naar Japan, van Syrië naar China, en dat alles in poëzie. Gidsen vertellen over de poëzie van het land, moedertaalsprekers lezen voor, muzikanten zorgen voor muziek achter de woorden. De Nieuwe Liefde onderzoekt in het ene land hoe poëzie een houvast vormt, in het andere hoe ze het web op surft en in het volgende hoe ze spreekt in uiteenlopende talen. Ieder programma is een ontdekkingstocht met kenners, liefhebbers, lezers, muzikanten en dichters.

Redactie en presentatie: Mirjam van Hengel, schrijver, programmamaker en (poëzie)redacteur.

Links