agenda

Pantheon, Amsterdam

Vertaalkwartaal #4: Jean Genet

12 maart 2020

Geheel in het thema van de Boekenweek, ‘Rebellen en Dwarsdenkers’, gaat de vierde editie van Vertaalkwartaal op donderdag 12 maart over Dagboek van een dief van Jean Genet. Kiki Coumans verzorgde onlangs een geheel nieuwe vertaling van deze roman, die wel als de meest autobiografische van Genet wordt gezien. Zij gaat op deze avond nader in op het vertalen van de rauwe maar poëtische taal van Genet en de invloed van zijn levensstijl op zijn schrijfstijl.

‘Ik verwerp de wereld die mij verworpen had,’ zo schreef Jean Genet. Zijn leven kende velen moeilijkheden en tegenslagen. Hij werd op jonge leeftijd afgestaan door zijn moeder, was homoseksueel (toendertijd strafbaar), zat meerdere keren in de gevangenis, en leidde een wild en vrij zwerversbestaan. In Parijs begaf hij zich in de hoogste intellectuele en kunstenaarskringen; hij kon Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir en Pablo Picasso tot zijn vrienden rekenen. De laatste jaren van zijn leven was hij sterk activistisch en zette zich onder andere in voor de Black Panthers. Al deze elementen vonden een weg naar zijn schrijven en komen in het in 1949 verschenen Dagboek van een dief tot een hoogtepunt.

Programma

Kiki Coumans gaat op deze avond in Boekhandel Pantheon in Amsterdam met moderator Marieke de Groot in gesprek over het vertalen van Genets roman Dagboek van een dief en het onderzoek dat ze daarvoor deed in archieven in Frankrijk naar zijn werk en leven. Ze zal daarbij ingaan op het vertalen uit het Frans, Genets poëtische taal, expliciete seksuele beschrijvingen en uitgesproken homoseksualiteit, het verwerpen van het maatschappelijk leven en activisme. Ook voor het publiek is er alle ruimte om met Kiki Coumans in gesprek te gaan.

Kiki Coumans

Kiki Coumans vertaalt sinds 1999 proza en poëzie uit het Frans. Ze vertaalde zowel klassiekers van auteurs als Apollinaire, Baudelaire, Colette, Marguerite Duras, Georges Perec en Jules Verne als werk van hedendaagse schrijvers als Catherine Millet, Virginie Despentes en Atiq Rahimi. Daarnaast geeft ze workshops aan de Vertalersvakschool en is als redacteur en recensent verbonden aan het poëzietijdschrift Awater. In 2000 ontving ze het Elly Jafféstipendium voor veelbelovende vertalers uit het Frans.

Vertaalkwartaal

Vertaalkwartaal is een reeks literaire avonden over de kunst van het vertalen. Aan de hand van recente vertalingen en met behulp van de vertalers wordt onderzocht hoe een literaire vertaling tot stand komt en wat daar allemaal bij komt kijken.

Vertaalkwartaal is een initiatief van Mariekes Boekenlab en wordt georganiseerd in samenwerking met Pantheon Boekholt, het Letterenfonds en Schwob.

Links

Kiki Coumans. Foto: Keke Keukelaar