nieuws

Onderzoek KVB Boekwerk

Boekensector 2019

22 januari 2020

Hoe ging het in 2019 met de boekensector? In het onderzoek ‘Monitor Markt 2019’ presenteert KVB Boekwerk de marktcijfers van het afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat de omzet is gestegen, ondanks de daling in de afzet.

KVB Boekwerk onderzocht zowel de omzet en de afzet van boeken per genre, als de omzet- en afzetaandelen van verkoopkanalen. De totale omzet van verkochte boeken (inclusief e-books) groeide van € 552 miljoen naar € 563,4 miljoen. Dat komt onder andere doordat consumenten meer e-books en non-fictieboeken zijn gaan kopen. Ook de stijging van het btw-tarief van 6% naar 9% speelde een rol. Zo steeg de totale omzet, ondanks de daling (3,6%) in het aantal verkochte titels.

De afzet daalde onder andere doordat er 5% minder Nederlandstalige papieren boeken verkocht werden. In het literair-culturele segment was de daling van de afzet nog sterker: zo’n 6%. Desondanks blijven literair-culturele titels ruim de helft (52%) van de totale verkoop uitmaken. De kinderboekenmarkt had het zwaar: er zijn in het afgelopen jaar 11% minder kinderboeken verkocht dan in 2018.

Uit het onderzoek blijkt ook dat e-commerce steeds belangrijker wordt: een derde (32%) van de papieren boeken wordt online verkocht. De verkoop in fysieke winkels daalde in 2019 met 8%. Dat resulteert erin dat e-commerce inmiddels goed is voor 40% van de totale omzet.

Benieuwd naar de afzetdelen per genre, de verhouding anderstalige en Nederlandstalige titels, en het belang van toptitels? Het onderzoek is te lezen op de website van KVB Boekwerk:
kvbboekwerk.nl