agenda

Jesse Ball als WiR in Amsterdam

24 jan-24 februari

Vanaf eind januari woont en werkt de Amerikaanse schrijver Jesse Ball op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds een maand in onze schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam.

Jesse Ball (1978) is schrijver en illustrator en is als docent creatief schrijven werkzaam aan de gerenommeerde School of the Art Institute of Chicago, waar hij naar eigen zeggen ‘liegen en lucide dromen’ doceert. In Nederland brak Ball door met het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn vierde roman, Sinds het zwijgen begon (Atlas Contact, 2015). Het oeuvre van Ball is vergeleken met het werk van Kafka, Murakami, Borges en Calvino, maar wordt door de meeste critici als geheel eigen beschouwd. Hij is door Granta uitgeroepen tot een van de beste jonge Amerikaanse schrijvers van het moment. Het in 2018 verschenen Census stond in de Verenigde Staten op ruim dertig toplijsten.

Eind januari, vlak voor zijn aankomst in Amsterdam, verschijnt de nieuwe, fascinerende roman Het duikersspel bij Querido in Nederlandse vertaling van Jan Willem Reitsma. In dit nieuwe boek beschrijft Ball een maatschappij die ongemakkelijk veel lijkt op de onze, maar waarin gelijkheid en rechtvaardigheid als achterhaalde concepten worden beschouwd.

Omslagafbeelding Het duikersspel en portret Jesse Ball (foto: James Foster)

Foto: Jesse Ball: James Foster