agenda

Grote Denkers: Toni Morrison

8 december 2019

In de programmareeks Grote Denkers van De Balie staat op zondag 8 december Toni Morrison (1931-2019). In haar bekroonde romans zette ze taal volledig naar haar hand en verbeeldde ze op eigen wijze de ervaringen van Afro-Amerikaanse vrouwen. Tijdens een avond vol taal en muziek onderzoeken Sylvana Simons en Etchica Voorn de literaire en politieke kracht van Toni Morrison. Artiesten Jeannine Valeriano en Pink Oculus brengen een ode aan haar werk.

Met haar debuutroman The Bluest Eye (1970) zette Toni Morrison zich direct op de kaart als een van de meest belangrijke en uitzonderlijke schrijvers ter wereld. Als geen ander wist ze woorden te vinden voor de onderdrukking, het verlies en de zoektocht naar identiteit binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In 1993 werd ze als eerste zwarte vrouw onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur en groeide uit tot het ‘geweten van intellectueel Amerika’. Op 5 augustus 2019 overleed ze op 88-jarige leeftijd.

“We die. That may be the meaning of life. But we do language. That may be the measure of our lives”

— Toni Morrison, Nobelprijs-speech 1993

Grote Denkers

Grote Denkers is een programmareeks van de Balie in Amsterdam waarin vooruitstrevende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. De reeks wordt mede mogelijk gemaakt door het Letterenfonds via de regeling Literaire projecten en manifestaties (incidenteel).

Links