agenda

In de tweede editie van Letteren Live gaan Roos van Rijswijk en Ronald Ockhuysen in gesprek met Kees van Beijnum over zijn nieuwe roman 23 seconden en met Aai Prins over haar vertalingen van Russische literatuur, in het bijzonder de Verhalen van Andrej Platonov. Bregje Hofstede brengt een gesproken column over haar residentie in Norwich, en Iduna Paalman draagt enkele gedichten voor uit haar eerste bundel De grom uit de hond halen. U bent van harte welkom bij dit programma op donderdag 14 november, 17.00-18.30, in SPUI25 in Amsterdam.

Letteren Live is een nieuwe literaire talkshow van Het Parool, SPUI25 en het Nederlands Letterenfonds, die rechtenvrij als video wordt verspreid zodat ze gratis gedeeld kunnen worden door boekhandels, bibliotheken en andere literaire platforms.

Beijnum en Prins

In 23 seconden (De Bezige Bij) keert de jonge schrijfster Anne twintig jaar na de geruchtmakende ‘hamermoord’ op haar moeder, een Amsterdamse raamprostituee, terug naar de Amsterdamse Wallen. Annes zoektocht naar de wortels van haar eigen bestaan, werpen steeds meer vragen op over de moord op haar moeder. Vastbesloten om het mysterie te ontrafelen, daalt ze dieper en dieper af in de duistere wereld van haar verleden. Als ze contact zoekt met de moordenaar, zijn de gevolgen niet meer te overzien. De ontrafeling van het mysterie is verbluffend knap verweven met het aangrijpende verhaal over de fotograaf Hayo, Annes te jong gestorven jeugdliefde.

Op vrijdag 13 december ontvangt Aai Prins als uitmuntend vertaalster van Russische literatuur de Letterenfonds Vertaalprijs 2019. Recent verzorgde ze onder meer hervertalingen van de verhalen en novellen van Gogol en van Dokter Zjivago van Pasternak. Haar tomeloze inzet voor vaak uiterst moeilijke en tijdrovende projecten blijkt ook uit de dit jaar gepubliceerde en meer dan 800 pagina’s tellende Verhalen van Andrej Platonov (Van Oorschot). Alhoewel zijn literaire carrière niet lang duurde - nadat hij in 1927 het verhaal ‘Makar twijfelt’ publiceerde, waarin een gewone boer onbewust kritiek levert op Lenins leer, werd het hem vrijwel onmogelijk gemaakt te publiceren - behoort hij tot de absolute wereldliteratuur. Waarom? Daarover vertelt Aai Prins op 14 november.

Daarnaast brengt Bregje Hofstede een gesproken column over haar residentie in Norwich, waar ze een maand verbleef in het kader van de campagne New Dutch Writing. En Iduna Paalman draagt enkele gedichten voor uit haar eerste bundel De grom uit de hond halen (Querido).

De presentatoren

Roos van Rijswijk (1985) is schrijver en recensent voor NRC Handelsblad. Ze schrijft korte verhalen, die zijn gepubliceerd in meerdere literaire tijdschriften en deels in het Engels zijn vertaald. Haar debuutroman Onheilig (Querido) werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Ook werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot hét literair talent van 2017. Van Rijswijk interviewde op diverse podia (o.a. Crossing Border) en in boekhandels (o.a. Athenaeum) schrijvers over hun werk.

Ronald Ockhuysen (1966) is hoofdredacteur van Het Parool. Hij begon zijn loopbaan bij de Volkskrant als toneelrecensent en was daar tot 2008 filmjournalist. Tussen 2002 en 2008 werkte hij ook als programmamaker bij de VPRO, onder meer als presentator van het R.A.M.-journaal en het wekelijkse filmprogramma Cinema.nl. In 2008 stapte hij over naar Het Parool; aanvankelijk als chef van de kunst- en mediaredactie, in 2015 werd hij benoemd tot hoofdredacteur.

De redactie van het programma wordt gevormd door Marij de Wit (SPUI25), Hanneke Marttin en Laurie Hasselt (Nederlands Letterenfonds) en Marjolijn de Cocq (Het Parool).

De volgende editie van Letteren Live vindt plaats op donderdag 12 december, wederom om 17.00 uur in SPUI25 in Amsterdam.

Meer informatie

Roos en Ronald