agenda

Engagement en hoop

Expeditie Poetry: Latijns-Amerika

10 november 2019

In de programmareeks Expeditie Poetry trekt De Nieuwe Liefde de wereld rond om bijzondere poëzie te verkennen en presenteren. In deze vijfde editie op zondag 10 november staat de poëzie uit Latijns-Amerika centraal. Hoe zit het met hoop en engagement in de poëzie van dit continent, waar jaarlijks het grootste poëziefestival ter wereld plaatsvindt, ooit opgezet als tegenwicht tegen de gewelddadige samenleving van Colombia?

Nadat de Nicaraguaanse dichter Rubèn Darío begin twintigste eeuw de Latijns-Amerikaanse poëzie moderniseerde, stonden vele grote dichters op. Jorge Luis Borges in Argentinië, Octavio Paz in Mexico, en in Chili ontvingen maar liefst twee dichters de Nobelprijs, namelijk Gabriela Mistral en Pablo Neruda. Onder leiding van hoogleraar Spaanstalige literatuur Maarten Steenmeijer trekt deze expeditie langs het werk van deze grote dichters. Hagar Peeters die in Malva het verhaal van de dochter van Pablo Neruda optekende, vertelt over zijn werk en draagt voor. Carolina Trujillo, geboren in Uruguay, leest gedichten van haar favoriete Uruguayaanse dichter Mario Benedetti en van de heldin van de Argentijnse poëzie, Alfonsina Storni. Dit alles wordt muzikaal omlijst door Chileens zangeres Violeta Parra.

Expeditie Poetry

In de programmareeks Expeditie Poetry wordt rondgetrokken over de wijde wereld. Van Perzië naar Zuid-Afrika, van Suriname naar Japan, van Syrië naar China, en dat alles in poëzie. Gidsen vertellen over de poëzie van het land, moedertaalsprekers lezen voor, muzikanten zorgen voor muziek achter de woorden. De Nieuwe Liefde onderzoekt in het ene land hoe poëzie een houvast vormt, in het andere hoe ze het web op surft en in het volgende hoe ze spreekt in uiteenlopende talen. Ieder programma is een ontdekkingstocht met kenners, liefhebbers, lezers, muzikanten en dichters.

Redactie en presentatie: Mirjam van Hengel, schrijver, programmamaker en (poëzie)redacteur.

Links