titels

Marc-Antoine Mathieu

De oorsprong

11 september 2019

Bijna dertig jaar na de oorspronkelijke publicatie in het Frans, is het debuut van de Franse stripmaker Marc-Antoine Mathieu ook in het Nederlands beschikbaar, in vertaling van Toon Dohmen. De oorsprong is het eerste deel van een reeks absurdistische stripalbums over hoofdpersoon Maurits Cornelis Van Esk, ambtenaar op het Ministerie van Humor.

Op het Ministerie van Humor stemmen de grappencommissie en de grollencommissie (niet te verwarren met elkaar, en al zeker niet inwisselbaar) over het aannemen of verwerpen van goede en minder goede grappen, terwijl even verderop leerlingen onderwezen worden in de leer van de humorologie.

‘Humor volgt een logica die de logica niet kan volgen’

Maar tussen de humoristische bedrijven door ontvangt Maurits Cornelis van Esk een reeks enveloppen die hem confronteren met grote existentiële thema’s. Hoe logisch is de logica? Wat is het onderscheid tussen schijn en werkelijkheid? Mathieu opereert als geen ander op het snijvlak van literatuur en filosofie, beeldende kunst en stripverhaal, en schuwt daarbij het experiment niet.

Uiteindelijk draait De oorsprong waarschijnlijk nog het meest om de vraag die een bij de pinken zijnde leerling stelt tijdens de humorles: ‘Is het niet mogelijk humor te begrijpen als de conceptuele overgang naar een stadium dat de vraag naar de menselijke problematiek in relatie tot een onbegrijpelijk universum overstijgt?’ Waarop het motto van De oorsprong weer een mooi antwoord geeft: ‘Humor volgt een logica die de logica niet kan volgen’.

Expositie in Muntpunt Brussel. Foto: Sien Verstraeten

Expositie in Muntpunt Brussel. Foto: Sien Verstraeten

Marc-Antoine Mathieu (1959) studeerde aan de kunstacademie van Angers en maakte naam als stripmaker, scenograaf en beeldend kunstenaar. Sinds 1990, het jaar waarin De oorsprong in het Frans verscheen, publiceerde hij een rijk en sterk filosofisch getint oeuvre. De oorsprong is de eerste vertaling van zijn werk in het Nederlands.

Tot dinsdag 17 september is in Muntpunt Brussel een expositie te zien over Mathieus werk: ‘Marc-Antoine Mathieu: De knik in de filosofie’, samengesteld door Toon Dohmen. Speciale aandacht gaat uit naar De oorsprong en De krochten van het Vourlé, Mathieus visie op het Louvre, dat in september 2019 in het Nederlands gepubliceerd wordt.

Expositie in Muntpunt Brussel. Foto: Sien Verstraeten

Expositie in Muntpunt Brussel. Foto: Sien Verstraeten

De oorsprong kwam tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds, de vertaler ontving een werkbeurs en voor de bijzondere uitgave van deze moderne klassieker is een Schwobsubsidie toegekend.

Meer informatie

Details

De oorsprong
Uitgeverij Sherpa, 2019