agenda

Expeditie Poetry: Syrië

8 december 2019

In de programmareeks Expeditie Poetry trekt De Nieuwe Liefde de wereld rond om bijzondere poëzie te verkennen en presenteren. Deze editie is gewijd aan Syrië, een land dat veel schrijvers noodgedwongen moesten verlaten. Wat kan de rol zijn van poëzie voor wie land en moedertaal heeft achtergelaten?

De Syrische literatuur is een sterk voorbeeld van de vele veranderingen in literaire tradities. Ontstaan in de Aramese traditie, toenemend beïnvloed door de Arabische literatuur en inmiddels verspreid over de hele wereld in de pennen van vluchtelingen, is het een krachtig middel voor haar schrijvers om met taal en poëzie de band met hun achtergelaten land te behouden. Kan je een taal je thuis noemen? Of een weerspiegeling van je vaderland, dat je noodgedwongen verliet?

Daarover spreekt Ghayath Almadhoun, een dichter die Syrië ontvluchtte en in Nederland bekend werd door het duo-interview met Anne Vegter in Hier is… Adriaan van Dis (DWDD) vorig jaar, naar aanleiding van zijn nieuwe bundel ik hier jij daar over onvergelijkbare ervaringen van oorlog (vertaling Djûke Poppinga, Uitgeverij Jurgen Maas). Vertaalster en docent aan de Universiteit van Amsterdam Djûke Poppinga vertelt over de basis van Syrische literatuur en een acteur zal poëzie van de Syrische dichters Nizan Qabbani, Ghadal Al-Samman en Adonis voordragen.

Expeditie Poetry

In de programmareeks Expeditie Poetry wordt rondgetrokken over de wijde wereld. Van Perzië naar Zuid-Afrika, van Suriname naar Japan, van Syrië naar China, en dat alles in poëzie. Gidsen vertellen over de poëzie van het land, moedertaalsprekers lezen voor, muzikanten zorgen voor muziek achter de woorden. De Nieuwe Liefde onderzoekt in het ene land hoe poëzie een houvast vormt, in het andere hoe ze het web op surft en in het volgende hoe ze spreekt in uiteenlopende talen. Ieder programma is een ontdekkingstocht met kenners, liefhebbers, lezers, muzikanten en dichters.

Redactie en presentatie: Mirjam van Hengel, schrijver, programmamaker en (poëzie)redacteur.

Links