nieuws

Bob den Uyl Prijs voor Carolijn Visser

13 mei 2013

In Amsterdam is gisterenmiddag de tiende Bob den Uyl Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek, uitgereikt aan Carolijn Visser voor Argentijnse avonden (uitgeverij Atlas Contact). De totstandkoming van dit boek werd door het Letterenfonds ondersteund met een werkbeurs.

De jury, onder voorzitterschap van Job Cohen, was onder de indruk van het niveau van de zes genomineerde boeken. Naast Visser waren ook Geert Mak, Monique Samuel, Pascal Verbeken, Fred de Vries en Maarten Zeegers genomineerd voor de Bob den Uylprijs.

In Argentijnse avonden beschrijft Carolijn Visser het verhaal van Rinus van Mastrigt die in 1937 (op de fiets!) naar Batavia vertrok om daar werk te zoeken, en zijn twee dochters die daar werden geboren. Kort na de oorlog besloot Rinus het geluk in Argentinië te zoeken. “Het harde bestaan op de pampa’s, de moeizame relatie tussen de grillige vader en zijn dochters, en de onbekende geschiedenis van de Nederlandse kolonie in Argentinië, weet Visser met haar vakmanschap, passie en stijlvastheid tot een schitterend verhaal te smeden”, aldus de jury.

http://www.letterenfonds.nl/images/2013-05/carolijn-visser.jpg "Carolijn Visser. Foto: Atlas Contact"

Aan de prijs is een geldbedrag van 7.500 euro verbonden. Carolijn Visser is zondag a.s., 19 mei, te gast bij Wim Brands in Boeken op Nederland 1.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Bob den Uyl Prijs werd ook de allereerste VPRO Bagagedrager uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs, een jaarlijks stipendium voor jonge reisschrijvers, ging naar Elfie Tromp (1985). Zij ontvangt 2.500 euro om een reis naar Boedapest te maken.