nieuws

Nederlandse strips naar het buitenland

31 januari 2013

Met ingang van de nieuwe beleidsperiode, 2013-2016, richt het Nederlands Letterenfonds zich actief op de promotie van Nederlandse strips en graphic novels in het buitenland. Hiermee verbreedt het Fonds zijn buitenlandse activiteiten naar een nog niet vertegenwoordigd genre. Aftrap vormt de aanwezigheid van het Letterenfonds (stand RL 13) op de prominente internationale stripbeurs in het Franse Angoulême, die van donderdag 31 januari tot en met maandag 3 februari a.s. plaatsvindt.

Ter ondersteuning van dit bezoek werd de brochure 10 Graphic Novelists from Holland gemaakt, een presentatie van het werk van tien schrijvers-tekenaars. Hiermee brengt het Fonds in Angoulême onder meer de volgende Nederlandse auteurs onder de aandacht van buitenlandse uitgevers: Joost Swarte, Peter Pontiac, Hanco Kolk, Tim Enthoven, Barbara Stok, Erik Kriek, Guido van Driel, Milan Hulsing, Peter van Dongen en Mark Retera.

Buitenlandse uitgevers die vervolgens een Nederlandse striptitel aankopen, kunnen bij het Letterenfonds een aanvraag indienen voor ondersteuning van een deel van de vertaalkosten. Nederlandse striptekenaars die vanuit het buitenland voor deelname aan internationale stripbeurzen of promotionele activiteiten worden uitgenodigd, kunnen bij het Fonds een vergoeding van de reiskosten aanvragen.

Voor talentvolle stripauteurs kent het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie reeds mogelijkheden om hen te ondersteunen bij het maken van nieuw werk (binnen de regelingen Vormgeving).

Barbara den Ouden

Contact

Barbara den Ouden

Graphic novels en fictie

b.den.ouden@letterenfonds.nl