nieuws

Virtuele tour door Anne Franks voormalige woonhuis

13 juni 2019

Op de 90e geboortedag van Anne Frank op 12 juni 2019 heeft de Anne Frank Stichting een virtuele 360º-tour gelanceerd door het voormalige woonhuis van de familie Frank aan het Merwedeplein in Amsterdam. Het huis wordt momenteel gehuurd door het Letterenfonds en doet dienst als Amsterdam Vluchtstad-appartement, dat onderdak biedt aan een schrijver die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. Het wordt momenteel bewoond door de Koerdische dichter en vertaler Kawa Nemir, die een gedicht schreef over het huis.

Kawa Nemir

Kawa Nemir (1974) is een Koerdische dichter, schrijver van korte verhalen, vertaler en redacteur. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Nemir een onuitwisbaar stempel gedrukt op veel belangrijke werken uit de Koerdische literatuur. Tussen 1997 en 2003 werkte hij als hoofdredacteur van de Koerdische maandelijkse literair-culturele tijdschriften Jiyana Rewşen en Rewşen-Name. In 2003 richtte Nemir uitgeverij Bajar op, die tot doel stelde om klassiekers uit de wereldliteratuur in Koerdische vertaling te publiceren. Inmiddels heeft hij ruim 7.000 gedichten uit het Engels vertaald, onder meer van grote namen als Shakespeare, Keats, Shelley, Wordsworth, T.S. Eliot en Yeats. Daarnaast vertaalde hij 100 korte verhalen uit het Koerdisch in het Turks. Hij vertaalde bovendien ruim 100 boeken in het Koerdisch, waarvan de meeste uit het Engels. Naast zijn werk als schrijver en vertaler is Nemir ook actief als redacteur voor uitgeverij Lîs, dat door schrijvers en dichters werd opgericht in 2004 in Diyarbakir.

Kawa Nemir

Amsterdam Vluchtstad

Sinds 1997 biedt Amsterdam Vluchtstad tijdelijk onderdak - vaak voor een periode van een jaar - aan een schrijver, dichter of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. In dat jaar sloot Amsterdam zich officieel aan bij het internationale netwerk van Vluchtsteden, dat door Salman Rushdie in het leven is geroepen. De schrijvers worden gehuisvest in het voormalige woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein te Amsterdam.

Meer informatie