nieuws

P.C. Hooftprijs 2019 naar Marga Minco

11 december 2018

“Van Hooft tot Voeten”, zo reageerde Marga Minco op het nieuws dat aan haar de P.C. Hooftprijs 2019 voor haar verhalend proza zal worden toegekend. “Een oeuvre dat bescheiden is in toon en omvang, maar dat met iedere generatie blijft winnen aan zeggingskracht”, aldus de jury die Minco dé Nederlandse stem in de Europese oorlogsliteratuur noemt.

Minco (geb. 1920) debuteerde in 1957 met Het bittere kruid dat tallozen malen is herdrukt en in vijftien talen, van het Chinees tot het Zweeds, de wereld over ging. Het eveneens veelvuldig vertaalde Een leeg huis, De val en De glazen brug zijn novellen die bewondering afdwingen door de beheerste compositie en de zuiverheid van de sobere, suggestieve stijl. De korte verhalen uit bundels als De andere kant – waarin het vermaarde verhaal ‘Het adres’– en Meneer Frits en andere verhalen uit de vijftiger jaren en Storing dragen bij aan een schrijverschap dat zijn basis vond in de pijnlijke herinneringen aan de oorlog, al handelt niet al haar werk daar direct over. Nogmaals de jury:

De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar.

Recent verscheen met Onder de sterren bij uitgeverij Van Oorschot in de serie 'Gedundrukt' nog een door Minco zelf samengestelde selectie uit haar ruime oeuvre aan korte verhalen en de novelle Een leeg huis.

Marga Minco werd op 31 maart 1920 geboren als Sara Menco in een orthodox-joods gezin te Ginneken bij Breda. Ze begint in 1938 als film- en toneelcriticus bij de Bredasche Courant, schrijft daar ook haar eerste literaire stukjes, wordt in 1940 ontslagen en moet met haar ouders naar de Amsterdamse Jodenbuurt verhuizen. In 1945 huwt ze de dichter-vertaler Bert Voeten met wie ze twee dochters krijgt, en werkt in de jaren erna in haar eigen tempo (‘Een boek moet zijn tijd hebben. Ik werk langzaam’) aan haar verhalen.

Sinds 1994 ontvangt Minco een eregeld van het Nederlands Letterenfonds.

De P.C. Hooftprijs wordt in januari bij haar thuis uitgereikt „in aanwezigheid van een kleine delegatie van bestuur en jury en haar twee dochters”. De jury van de P.C. Hooftprijs 2019 bestond uit Mathijs Sanders (voorzitter), Gustaaf Peek, Daniëlle Serdijn, Vamba Sherif en Franca Treur.

Marga Minco Beeld uit Marga Minco - De schaduw van de herinnering, een documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele uit 2010.

Links