nieuws

Cees Nooteboom ontvangt Beierse poëzieprijs

27 november 2018

Cees Nooteboom ontvangt de Horst Bienek-prijs voor zijn gehele poëtische oeuvre, zo heeft de Bayerische Akademie der Schönen Künste bekendgemaakt. De Akademie roemt de 85-jarige Nooteboom als een van de gerenommeerdste Europese schrijvers.

In Duitsland bereikt Nooteboom sinds de publicatie van zijn roman Het volgende verhaal een zeer groot publiek. De vertaling van de hand van Helga van Beuningen werd meermaals herdrukt, ook recent nog. Inmiddels zijn enkele tientallen titels van Nooteboom, zowel proza als poëzie, in het Duits vertaald. Dit jaar verscheen zijn nieuwste poëziebundel Monniksoog in het Duits (in vertaling van Ard Posthuma, bij Suhrkamp).

De Horst Bienek-prijs bedraagt 10.000 euro en wordt op 6 december aanstaande uitgereikt in München, waarbij Nooteboom zal worden toegesproken door de Hongaarse schrijver en essayist László Földényi.

De Duitse onderscheiding herinnert aan de dichter Horst Bienek (1930-1990). In de jaren tachtig vertaalde Martin Mooij voor uitgeverij Manteau poëzie en proza van Bienek in het Nederlands.

portret Nooteboom door ANP foto: ANP

Links