nieuws

KVB Boekwerk

Monitor Uitgevers

26 november 2018

In de nieuwe monitor onderzoekt KVB Boekwerk het Nederlandse uitgeversveld. Het uitgeeflandschap is divers: van beeldbepalende professionele uitgeverijen tot gelegenheidsuitgevers en self publishers, bij elkaar zijn er circa 4.000 uitgeverijen in Nederland. Daarvan zijn er 39 verantwoordelijk voor 75% van de marktomzet. In de Monitor Uitgevers is meer te lezen over de concurrentieverhoudingen van uitgeverijen, de samenstelling van hun portfolio, de verhouding tussen grote en kleine uitgeverijen en het belang van toptitels.

De uitgevers zijn verdeeld in vier kwarten, op basis van de totale omzet in de verkoopmarkt voor Nederlandse titels. De concurrentieverhoudingen tussen uitgevers zijn nagenoeg gelijk gebleven aan vorig jaar. Het portfolio van uitgevers is op een aantal gebieden wel veranderd. Voor de grootste vijf uitgeverijen – het eerste kwart – is het aandeel fictie belangrijker geworden, ten koste van non-fictie en kinderboeken. In het tweede kwart is dat juist andersom: het aandeel fictie is afgenomen terwijl non-fictie en kinderboeken juist zijn gegroeid. In de laatste twee kwarten bleef het portfolio nagenoeg gelijk.

Het belang van bestsellers

Verder komt in de monitor naar voren dat het belang van bestsellers iets is afgenomen, maar nog altijd groot is. Voor alle uitgeverijen geldt dat een groot deel van de omzet behaald wordt met relatief weinig toptitels. Bij de grootste uitgeverijen zijn de eerste 1000 bestverkopende titels verantwoordelijk voor 65% van de omzet. Voor de gehele boekenmarkt geldt dat de top 2% van de boektitels goed is voor 50% van de omzet, dit is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.

Webinar 10 jaar consumentenonderzoek

Op donderdag 22 november werd een live webinar georganiseerd waarin de resultaten van tien jaar consumentenonderzoek op het gebied van kopen, lezen en lenen van boeken werden besproken met experts uit het veld. Kunnen we op basis van die resultaten een toekomstvoorspelling doen? Bekijk het webinar terug.

Meer info