agenda

Poëziefellowship

3-7 december 2018

Van 3 tot 7 december bezoekt een groep internationale poëzieuitgevers en -redacteuren Vlaanderen en Nederland om kennis te maken met de Nederlandstalige literatuur en het boekenvak in de Lage Landen. Het Fellowship is georganiseerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds; de ontvangst start in Antwerpen, op woensdag 5 december reizen de fellows door naar Amsterdam.

De Amsterdam Fellowships hebben dit jaar een focus op het Engelse taalgebied. Dit ter voorbereiding op de literaire campagne die het Letterenfonds in 2020 in Engeland (en Amerika) zal organiseren.

Deelnemers

  • Michael Schmidt, Carcanet (Engeland)
  • Neil Astley, Bloodaxe Books (Engeland)
  • Tony Frazer, Shearsman (Engeland)
  • Francis Dannemark, Le Castor Astral (Frankrijk)
  • François Heusbourg, Editions Unes (Frankrijk)
  • Béatriz Gonzalez en Silvia Bardelas, De Conatus (Spanje)
  • Stefan Wieczorek, Edition Virgines (Duitsland)
  • Erik Bergqvist, Edda (Zweden)

Programma

Het programma omvat onder meer een avond op het Letterenfonds met vertalers en dichters, een literaire wandeling door Amsterdam, een spoedcursus Nederlandse poëzie door criticus Rob Schouten, een bezoek aan het Rijksmuseum en een rechtencentrum met Nederlandse uitgevers op vrijdag 7 december in Perdu. Het volledige programma wordt beschreven in deze pdf (Engels).

Eerder succes

Het vorige bezoek van poëzie-uitgevers aan Amsterdam en Antwerpen in 2014 heeft veel opgeleverd: naar aanleiding van de gesprekken verscheen een groot aantal uitgaves van Nederlandse poëzie in vertaling, waaronder een Amerikaanse bundel van Ester Naomi Perquin, een Duitse en een Engelse uitgave van De eenzame uitvaart, Duitse edities van Rozalie Hirs, Andy Fierens, Leonard Nolens en Frans Budé en een Zweedse van Mustafa Stitou.

In september ontving het Letterenfonds al een groep Engelse en Amerikaanse fictieredacteuren en -uitgevers en in november een tiental non-fictie uitgevers in Amsterdam; begin 2019 volgt een fellowship kinder- en jeugdliteratuur.

rechtencentrum in bibliotheek letterenfonds

Meer informatie

Victor Schiferli

Contact

Victor Schiferli

Beleidsmedewerker

v.schiferli@letterenfonds.nl