agenda

Literaire herfstmarathon in Frankrijk: 21 auteurs in vijf steden

Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op Frankrijks grootste kinderboekenbeurs

28 nov-3 december 2018

De Les Phares du Nord-campagne brengt deze herfst 21 Nederlandse en Vlaamse auteurs naar vijf steden. Daarbij is er grote aandacht voor de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur, een gewild exportproduct. Van 28 november t/m 3 december zijn Nederland en Vlaanderen ‘focusland’ op de Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil, de belangrijkste en grootste kinderboekenbeurs van Frankrijk.

Een vijftiental auteurs zal tijdens de beurs optreden, hun boeken signeren en met hun lezers in gesprek gaan: Sjoerd Kuyper, Simon van der Geest, Barbara Tammes, Anna Woltz, Jan Paul Schutten, Laïla Koubaa, Bart Moeyaert, Gerda Dendooven, Mies van Hout, Floor Rieder, Leo Timmers, Mark Janssen en Loes Riphagen. Daarnaast nemen Nederlandse en Vlaamse uitgevers deel aan de MÏCE, het rechtencentrum van de beurs. Tijdens of kort voor de beurs verschijnen er nieuwe Franse vertalingen van boeken van Anna Woltz, Jan Paul Schutten en Floor Rieder, Mark Janssen, Leo Timmers, Bart Moeyaert en Gerda Dendooven.

De zesdaagse Salon du Livre et de la Presse Jeunesse in Montreuil richt zich niet alleen op het algemeen publiek maar ook op scholen en op professionele bezoekers uit het boekenvak. Vorig jaar trok de beurs ruim 175.000 bezoekers.

vijf KJB covers

Illustratie

Op de Phares du Nord-stand wordt een Panorama Mesdag-achtig atelier ingericht waar kinderen samen met de illustratoren aan de slag gaan om ‘nos futurs’ in beeld te brengen, het thema van de Salon. In de tekenworkshops kunnen zij een drietal landschappen (strand, boerderij, futuristisch landschap) aanvullen.
Op zaterdag staat de Nederlandse en Vlaamse illustratie in de spotlight. Loes Riphagen, Mies van Hout, Mark Janssen en Leo Timmers nemen deel aan een illustratie-estafette met Franse illustratoren (met o.a. Amélie Graux, Adrien Albert, Rémi Courgeon). Het programma wordt gemodereerd door Margot Dijkgraaf.

Herfstmarathon: Toulouse en verder

Bijna tegelijkertijd, van 22 t/m 25 november, treden Connie Palmen, H.M. van den Brink, Rutger Bregman, Lize Spit, Margriet de Moor, Griet op de Beeck en Frank Westerman op tijdens de Marathon d’automne in Toulouse. Aansluitend organiseert het Maison de la Poésie in Parijs een literaire avond met Connie Palmen ter gelegenheid van de vertaling van Jij zegt het: Ton histoire. Mon histoire (Actes Sud, vertaling Arlette Ounanian). Luuk Middelaar wordt op 13 december in Parijs geïnterviewd over zijn nieuwe boek Quand l’Europe improvise. Dix ans de crises politiques (Gallimard, vertaling Daniel Cunin; De passage naar Europa), dat in de Franse pers lovend is ontvangen. Op het festival Littératures Européennes in Cognac werd vorige week Jan Brokken geïnterviewd. Volgend jaar, november 2019, is de Nederlandstalige literatuur er gastland.

Van alle genoemde auteurs is recent werk in Franse vertaling beschikbaar; een overzicht is te vinden in de vertalingendatabase.nl.

vier Franse covers

Les Phares du Nord

Meer dan 100 Nederlandse en Vlaamse auteurs presenteren zich dit jaar op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk. Met deze intensieve campagne wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen naar Frankrijk gebracht – na Duitsland de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. De campagne ‘Les Phares du Nord’ is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nederlandse ambassade in Parijs.
lespharesdunord.nl / Facebook

Bas Pauw

Contact

Bas Pauw

Internationale literaire manifestaties

b.pauw@letterenfonds.nl