nieuws

Annet Schaap en Marit Törnqvist bekroond

Boekenleeuw & Boekenpauw

30 oktober 2018

Marit Törnqvist ontving de Boekenpauw voor Het gelukkige eiland en Annet Schaap de Boekenleeuw voor Lampje. De prijzen voor het mooist geïllustreerde en het beste kinder- en jeugdboek kwamen daarmee geheel bij auteurs van uitgeverij Querido terecht.

Het gelukkige eiland kwam met een beurs van het Letterenfonds tot stand. Het prentenboek is een op zichzelf staand vervolg op Klein verhaal over liefde. Törnqvist werkte drie jaar aan tekst en beeld van Het gelukkige eiland; inmiddels is het in het Zweeds vertaald en zijn Franse, Perzische en Russische vertalingen in de maak.

De wisselwerking tussen tekst en illustratie is hier van een uitzonderlijk hoog niveau. Elk woord is juist gekozen. Soms voeren de illustraties de boventoon, dan weer spreekt de tekst, maar altijd vullen ze elkaar op de perfecte manier aan. Törnqvist laat de kleuren en de beelden spreken, speelt met verwachtingen, verrast en sust. De jury is onder de indruk van haar fenomenale vertelkracht.

twee covers

Annet Schaap won met Lampje dit jaar bijna alle prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur, zoals de Nienke van Hichthum-prijs 2017, de de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel 2018. Ook ontving ze op basis van dit debuut een startersbeurs van het Letterenfonds voor het schrijven van haar tweede boek. De rechten op haar eerste jeugdroman zijn inmiddels verkocht aan Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Rusland en Slovenië.

Lampje van Annet Schaap refereert aan veel belangrijk werk uit de canon van het kinderboek, maar staat toch volledig op zichzelf. Hier begon iemand een boek te schrijven omdat er een verhaal opgesloten zat dat eruit moest.

De winnaars ontvingen allebei 2.500 euro en een trofee. De prijzen zijn op de Boekenbeurs in Antwerpen uitgereikt door Jan Hautekiet, voorzitter Sabam, en Alexis Dragonetti, voorzitter Groep Algemene Uitgevers (GAU). Het is de tweede keer dat kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen én Nederland in aanmerking komen voor de prijs. De prijs werd dit jaar toegekend aan boeken verschenen tussen 1 januari 2017 en 30 juni 2018.

Links: