nieuws

Tzum-prijs voor Pieter Waterdrinker

26 oktober 2018

Pieter Waterdrinker heeft de Tzum-prijs gewonnen voor de mooiste zin uit een boek verschenen in 2017. Waterdrinker wint een beker en 95 euro, evenveel euro’s als woorden die de zin telt, voor een zin uit Tsjaikovskistraat 40.

Zou deze stad op een andere breedtegraad liggen, in een ander landschap, met een andere stand van de zon, zonder de ellenlange grijze maanden van regen, mist en grauwheid, niet op deze schrale moerasgrond staan, in de bodem waarvan de botten liggen van de ontelbare stakkers die hun leven bij de bouw ervan hebben gelaten, maar op een rots, te midden van fraaie glooiende heuvels, met de zwartinkten silhouetten van olijfbomen en cipressen, dan zou Sint-Petersburg met zijn grande armée van mintgroene, zachtroze, bosbesrode en geel gesausde pleisterwerkgevels Florence met gemak naar de kroon steken.

De winnende zin

De jury, bestaande uit de kernredactie van Tzum, is lovend over de vernuftige constructie van de zin en de inhoudelijke climax waarin deze eindigt. “De zin vormt een mooie weerspiegeling van de prachtige roman die Waterdrinker schreef, een ode aan Sint-Petersburg, de stad waarvan hij langzaamaan is gaan houden en waar hij letterlijk zijn grote liefde vond”, aldus de jury.

Pieter Waterdrinker (c) Julia Lisnjak

Pieter Waterdrinker (b. 1961) woont reeds 15 jaar afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg. Hij kent het moderne Rusland dan ook als geen ander, en zijn habitat speelt dan ook altijd een grote rol in zijn werk. Hij debuteerde in 1998 met de roman Danslessen, die onmiddellijk met veel lof werd ontvangen. Daarna volgden de romans Liebmans ring en Een Hollandse romance, en de verhalenbundel Montagne Russe. De doorbraak kwam met de roman Duitse bruiloft, dat werd vertaald in het Engels, Duits en Russisch en werd genomineerd voor de Gerard Walschapprijs. Onlangs werden ook de internationale filmrechten van de roman verkocht. De Engelse vertaalrechten voor Tsjaikovskistraat 40 werden deze zomer verkocht aan Scribe. The Long Song of Tchaikovsky Street: a century of revolution in St Petersburg zal in 2020 gepubliceerd worden in Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Pieter Waterdrinker schreef voor de vierde editie van Fluiten in het donker dit jaar een hoorspel; de uitzending volgt in december en januari.

Meer info