nieuws

Gereduceerd tarief voor scholen, boekhandels en bibliotheken

Boek een dichter!

1 oktober 2018

Om een breed publiek kennis te laten maken met poëzie en haar makers organiseert het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale de actie Boek een dichter. Boekhandelaren, bibliothecarissen en docenten in het lager, voortgezet en hoger onderwijs kunnen nu een dichter boeken voor optredens in de periode van 1 januari tot en met 6 februari 2019 tegen het speciale Poëzieweektarief.

Scholen, boekhandels en bibliotheken uit Nederland die gebruik willen maken van de Boek een dichter-actie, kunnen contact opnemen met De Schrijverscentrale, per mail: info@deschrijverscentrale.nl of telefonisch op 020 623 49 23.

Bij De Schrijverscentrale zijn alle Nederlandse en deels ook Vlaamse dichters aangesloten. Van debutanten tot gevestigde namen, van poetry slammers en spoken word tot een workshop digitale poëzie: de Schrijverscentrale adviseert graag bij het kiezen van een dichter die precies bij uw doelgroep of publiek past – of het nu om een optreden voor volwassenen of jongeren gaat.

Kleur de wereld met poëzie-app

Een nieuwe manier van poëzie lezen die interessant is voor middelbare scholieren is de gratis app Puzzling Poetry Schatkist, die Studio Louter en dichter Lucas Hirsch in opdracht van het Nederlands Letterenfonds ontwikkelden, en op 3 oktober bij de start van de Kinderboekenweek gelanceerd wordt. Aan het begin van de game is de wereld ontdaan van alle kleur. Het is aan de spelers om de wereld weer kleur te geven door gedichten in elkaar te puzzelen. Spelenderwijs ontdekken zij zo ritme, rijm, herhaling en andere regels van de poëzie. De app bevat gedichten van onder anderen Annie M.G. Schmidt, Ted van Lieshout en Bart Moeyaert, bovendien is er daarnaast ruimte voor onbekendere namen, want spelers kunnen ook hun eigen gedichten schrijven in de app. Wilt u handvatten om met uw klas aan de slag te gaan? Nodig Lucas Hirsch en/of een van de app-dichters dan eens uit voor een enthousiasmerende workshop in de bovenbouw van het basisonderwijs.

Poëzieweek 2019

Van 31 januari tot en met 6 februari 2019 is het weer Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Tijdens de Poëzieweek worden onder andere de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs uitgereikt en vinden de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats. Minstens even belangrijk zijn de honderden poëzieactiviteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief op vele plekken in Vlaanderen en Nederland organiseren. Het thema van de Poëzieweek in 2019 is Vrijheid. Tom Lanoye schreef het Poëzieweekgeschenk dit jaar.

Meer informatie