nieuws

Winnaars C.C.S. Crone Stipendia 2018

21 september 2018

Hanneke van Eijken, Mia You en Radna Fabias zijn dit jaar de winnaars van de C.C.S. Crone Stipendia, die worden toegekend aan beloftevolle Utrechtse auteurs. De winnaars ontvangen ieder een stipendium van €2.500, bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken.

De prijzen worden ter beschikking gesteld door de Gemeente Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen overhandigt de drie winnaars de stipendia tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU), op zaterdag 22 september om 17.00 uur in Het Literatuurhuis.

De jury van de C.C.S. Crone Stipendia 2018, die dit jaar bestond uit Daphne de Heer, Fabian Stolk en Enne Koens, koos de winnaars uit 25 aanmeldingen. De jury was verrast door de hoge kwaliteit van de poëzie-inzendingen dit jaar, de stipendia gaan dan ook alledrie naar dichters. Van Eijken, You en Fabias sprongen er voor de jury overduidelijk uit door de kracht van hun taalgebruik. You is de eerste winnaar die niet Nederlandstalig schrijft. Eerder dit jaar werd Fabias geselecteerd als een van de negen talentvolle debutanten die een startersbeurs kregen toegekend van het Letterenfonds.

Hanneke van Eijken, Mia You en Radna Fabias

v.l.n.r. Hanneke van Eijken (© Nadine Ancher), Mia You (© Isabella Rozendaal) en Radna Fabias (© Wouter le Duc)

Over de winnaars

Hanneke van Eijken - Papieren veulens (Prometheus, 2013), Kozijnen van krijt (Prometheus, 2018)

“Haar beelden zijn sterk, verrassend, telkens scherp en nauwkeurig geformuleerd en hebben daardoor een enorme zeggingskracht.”

Radna Fabias - Habitus (De Arbeiderspers, 2018)

“Fabias durft in haar gedichten de volle bandbreedte van de poëzie te benutten: ze is analytisch en lyrisch, ze is puntig en wijdlopig, ze is kritisch en bezwerend, ze fluistert en ze schreeuwt.”

Mia You - I, Too, Dislike it (1913 Press, 2016)

“De jury was onder de indruk van de enorme power en zeggingskracht van haar gedichten. Uit de gedichten spreekt een heel mooi beheerste woede; die dreiging maakt haar teksten spannend.”

Meer informatie