nieuws

Open oproep WiR, deadline 20 oktober

Deltaworkers in New Orleans

3 september 2018

Het Letterenfonds biedt – in samenwerking met Deltaworkers – in 2019 opnieuw aan een schrijver (alle literaire genres) de mogelijkheid om in de periode maart-mei 2019 twee maanden in New Orleans te verblijven en te werken als writer in residence. Schrijvers die in aanmerking willen komen voor een verblijf kunnen vòòr 20 oktober 2018 een gemotiveerd (onderzoeks)plan indienen bij het Nederlands Letterenfonds.

New Orleans en Deltaworkers

New Orleans is een van de meest uitgesproken steden in de Verenigde Staten. Het is een parel in het moeras, een moeilijk te bereiken stad die door haar rijke culturele leven en bewogen geschiedenis een grote aantrekkingskracht heeft. Deze stad, met zeer diverse culturele achtergronden (o.a. Frans, Spaans, Afrikaans en Caribisch), is na de verwoestende orkaan Katrina een trekpleister geworden voor kunstenaars, muzikanten en filmmakers.

Kunstenaar Joris Lindhout en curator Maaike Gouwenberg richtten in 2014 de residency Deltaworkers op. Deltaworkers is een nomadisch artistiek productie- en onderzoeksplatform dat de zuidelijke staten van de Verenigde Staten (als een van de laatste mythische plaatsen in de westerse cultuur) onderzoekt. Makers uit verschillende disciplines (beeldende kunst, theater, film, literatuur, muziek, architectuur en design) worden uitgenodigd voor een werkperiode.

Voorgangers

Olivier Willemsen was in 2016 de eerste schrijver in residence bij Deltaworkers.. Hij heeft daar onderzoek gedaan voor zijn volgende boek en heeft in dat kader onder andere gesprekken gevoerd met de in New Orleans woonachtige auteur Moira Crone. De blog die hij voor het Letterenfonds schreef geeft een goede indruk van de residentie en het verblijf in New Orleans.

In 2017 verbleven Jan van Tienen en Elfie Tromp bij Deltaworkers, zie de blog die Jan van Tienen over zijn verblijf schreef. In 2018 deed Alma Mathijsen in New Orleans en omgeving onderzoek voor haar volgende boek.

Praktische informatie

In 2019 is er ruimte voor een nieuwe writer in residence. Het Letterenfonds dekt de kosten voor de huur van de residentie, de begeleiding door Deltaworkers en de reis- en verblijfskosten. Ook bieden het Letterenfonds en Deltaworkers de mogelijkheid om met een Amerikaanse schrijver of kunstenaar ter plekke te werken (als gesprekspartner en begeleider in het onderzoek).

De residency valt onder het talentontwikkelingsprogramma Wanderlust van het Nederlands Letterenfonds. Bij de selectie wordt daarom prioriteit gegeven aan talentvolle jonge schrijvers die aan hun tweede of derde boek werken.

Let wel: Deltaworkers is een residency voor (veld)onderzoek en biedt geen werk/schrijfruimte aan. Uit eigen ervaring weten Joris Lindhout en Maaike Gouwenberg hoe waardevol het is om vanuit een onderzoeksplan te werken en volledig op te gaan in de stad, de omgeving, de mensen en de cultuur, om op die manier informatie te verzamelen voor een project. De residenten krijgen toegang tot het brede netwerk van de oprichters en ook tot de literaire kringen in New Orleans. Ook optredens/presentaties behoren tot de mogelijkheden. In maart vindt het belangrijke Tennessee Williams literary festival plaats.

Tijdens de residencyperiode zijn Joris Lindhout en/of Maaike Gouwenberg aanwezig en worden de residenten ondersteund door een assistent. Alle residenten wonen bij elkaar in één traditioneel shotgun huis, waar iedere resident een privékamer heeft en waar keuken, woonkamer en badkamer gedeeld worden. Kijk voor meer informatie op de website van Deltaworkers.

Aanvraaginformatie

Schrijvers die in aanmerking willen komen voor een verblijf kunnen vòòr 20 oktober 2018 een gemotiveerd (onderzoeks)plan indienen bij het Nederlands Letterenfonds. De aanvraag geeft een zo concreet mogelijk beeld van uw plannen en belang van het verblijf in New Orleans voor uw werk en ontwikkeling als schrijver.

Een adviescommissie van het Letterenfonds maakt samen met Deltaworkers de uiteindelijke selectie, waarbij wordt gelet op de kwaliteit van het werk van de aanvrager, de kwaliteit van het plan en de relevantie van het verblijf voor de artistieke ontwikkeling. Een gesprek met de adviseurs kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Pieter Jan van der Veen van het Nederlands Letterenfonds, via het algemene nummer 020 -5207300 of per e-mail pj.vander.veen@letterenfonds.nl

Meer informatie

Pieter Jan van der Veen

Contact

Pieter Jan van der Veen

Senior beleidsmedewerker

pj.vander.veen@letterenfonds.nl