nieuws

65 jaar Gouden Boekjes

Nieuwe tentoonstelling Airport Library

5 juli 2018

Ter ere van het 65-jarige jubileum van Gouden Boekjes in Nederland is deze zomer in de vitrines van de Airport Library op Schiphol een selectie van vertalingen van deze beroemde geïllustreerde kinderboeken te zien.

De Gouden Boekjes-reeks, genoemd naar het goudkleurige randje op de kaft, ontstond 76 jaar geleden in de Verenigde Staten. In 1953 verscheen het eerste Nederlandse Gouden Boekje, Pietepaf, het circushondje, bij De Bezige Bij. In 2001 heeft Rubinstein de rechten overgenomen en brengt de uitgeverij de Gouden Boekjes in verschillende formaten uit. Sinds de overname zijn er zo’n 2 miljoen boekjes verkocht in Nederland en België.

Er zijn in de afgelopen 65 jaar meer dan 50 Gouden Boekjes van Nederlandse oorsprong verschenen met bijdragen van o.a. Thé Tjong Khing, Freek de Jonge, Sieb Posthuma, Jan Paul Schutten, Koos Meinderts, Harmen van Straaten, Paulien Cornelisse, Charlotte Dematons en Fiep Westendorp. Rubinstein werkt ook samen met bedrijven om op maat een Gouden Boekje te maken ter ere van een jubileum of bijzondere gebeurtenis. Zo werkte Rubinstein samen met o.a. het Rijksmuseum, Schiphol en Van Gogh Museum.

Vincent en Camillie

De tentoonstelling is samengesteld door Uitgeverij Rubinstein in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds. Een overzicht van de oorspronkelijk Nederlandstalige boeken van uitgeverij Rubinstein in buitenlandse vertaling, is te vinden in de vertalingendatabase.nl.

De Airport Library is een onderdeel van de Holland Boulevard, die kan worden bezocht door passagiers die buiten de Schengen-landen reizen.

Meer informatie

Marlies Hoff

Contact

Marlies Hoff

Beleidsmedewerker

m.hoff@letterenfonds.nl