nieuws

Auke Hulst wint Bob den Uyl Prijs 2018

19 juni 2018

Op zondag 17 juni is tijdens een feestelijke ceremonie in de Amsterdamse Hortus de VPRO Bob den Uyl Prijs uitgereikt aan Auke Hulst. Hulst ontving de prijs voor zijn boek Motel Songs (Ambo/Anthos) uit handen van Hugo Blom, juryvoorzitter en hoofdredacteur van de VPRO Gids.

Voor het schrijven van Motel Songs ontving Hulst een werkbeurs en een reisbeurs van het Letterenfonds. De Bob den Uyl Prijs bekroont het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen kalenderjaar en bestaat uit een bedrag van € 7.500.

Uit het juryrapport: “Tijdens een klassieke Amerikaanse roadtrip overdenkt Auke Hulst de al dan niet zelfverkozen dood van zijn literaire en muzikale helden, waarbij hij telkens terugkeert naar de voortijdige dood van zijn vader. In elegant proza, vrij van clichés, voert hij de lezer mee langs de grenzen van het dodenrijk, en van het leven. In Motel Songs toont Hulst ons een blik in zijn ziel, maar heeft hij ook de vastberadenheid van de reiziger die zijn doel moet en zal bereiken.”

Andere genomineerden voor de prijs waren:

  • Kader Abdolah voor Het gordijn (Prometheus)
  • Karin Anema voor Boegwater. Leven op de binnenvaart (Scriptum)
  • Stefan Brijs voor Andalusisch logboek (Atlas Contact)
  • Sarah de Mul voor Retour San Sebastian. Opgroeien met een vaderland in de verte (De Bezige Bij)
  • Leendert van der Valk voor Voudou. Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden (Atlas Contact).

Auke Hulst en Hugo Blom

De jury werd dit jaar gevormd door Hugo Blom (voorzitter), Mathijs Deen (schrijver en radiomaker), Roman Helinski (schrijver), Alexander Reeuwijk (schrijver) en Nell Westerlaken (redacteur de Volkskrant).

Meer informatie