weblog

25 en 26 mei

Literaire hackathon

Suzanne Meeuwissen – 15 juni 2018

We hadden ze van tevoren nauwelijks ingelicht over wat er 25 en 26 mei stond te gebeuren. Hackathons, een samentrekking van hacken en marathon, werken nu eenmaal het best als de deelnemers er onbevangen invliegen.

Vrijdagochtend verschenen drie uitgeefteams in de bibliotheek van het Letterenfonds. Lebowski-redacteur Saskia Veen met auteur Anneleen van Offel, Hollands Diep-redacteur Elco Lenstra met auteur Roelof ten Napel en ROSE Stories-redacteur Sarra Hassouni met auteur Maria Lam. Ook Singel Uitgeverijen had met Esther van Dijk, coördinator new business, een sterke kandidaat gestuurd.

De even simpele als doeltreffende oefeningen waarmee we begonnen, deden je beteuterd beseffen hoe conventioneel je eerste ideeën zijn. Maar Hackastory waarmee we hackathon organiseerden, tilde de deelnemers routineus naar een creatiever denkniveau, om ze klaar te stomen voor de eigenlijke opdracht: ontwerp in hoog tempo een nog niet bestaand digitaal prototype. Algauw hing de bibliotheek vol met post-its, gedachten, schetsen. Het zweetweer buiten plakte aan alles en iedereen.

Zelfs Hackastory die wereldwijd hackathons geeft voor gerenommeerde organisaties als de BBC, zweette heimelijk. Ondanks hun professionele team en schat aan ervaring was dit de eerste keer dat ze met het literaire boekenvak te maken hadden. Terwijl zoals achteraf bleek, boekenvak en hackathons bovengemiddeld goed samengaan. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: vergeleken met onder meer journalisten en mediaprofessionals, noemde Hackastory-directeur Albertine Piels de deelnemende boekenvakkers opener voor nieuwe en andermans ideeën.

Terug naar de deelnemers aan de tekentafels. Team Hollands Diep werkt hard aan Vink (werktitel), een app waarmee je je favoriete gedichten naar intimi kunt sturen, en zij naar jou. Niks groot platform, niks hello world, maar terug naar de verstilling en intimiteit die eigen is aan poëzie. Bijzonder is ook dat je het gedicht echt weggeeft: als je op send drukt, ben je het zelf kwijt. Elegant en mooi bedacht.

Team ROSE stories haakt aan bij minstens twee trends: podcasts en gezond eten. Hun aantrekkelijke app Maancake en Jasmijn, gebaseerd op het gelijknamige boek, bevat ontroerende verhalen en recepten van geëmigreerde Chinese moeders. Terwijl je hun eetcultuur en (migratie)geschiedenissen meekrijgt, geeft de podcast real-time kookinstructies. Een veelbeluisterde radioprogramma als Mangiare! laat zien dat er beslist markt is voor eet- en kookluisteren. Heel geschikt ook voor iedereen die na een drukke dag opziet tegen koken.

Team Lebowski zet hoog in, wil een nieuwe leeservaring creëren voor lezers en niet-lezers. Met Augemented Reality (AR)-techniek, bekend van onder andere Pokemon Go, sluit ook dit team aan bij een belangrijke trend. Story Board (werktitel) is een app en een opvouwbaar spelbord. Via het bord start je met de app de game. In de AR-omgeving die vervolgens voor je opdoemt, volg je een van de hoofdpersonen uit de roman. Als je tegelijkertijd (of daarna) het boek leest, is de game een verdiepende ervaring. En voor de niet-lezer is het een aantrekkelijke kennismaking met het boek. Spannend concept. Als de game en graphics kwalitatief even sterk zijn als het boek, hebben ze een mooie formule te pakken. Die ook op scholen ingezet zou kunnen worden.

Het viel Hackastory op dat het boekenvak wat vaster zit ander beroepsgroepen, in de zin dat er veel spelregels zijn. Meer dan ooit kreeg het Hackastory-team te horen dat een idee niet haalbaar was, vanwege rechtenkwesties, licenties, conventies in typografie, enzovoort. Verrassend was tot slot de realiteitszin waarmee de deelnemers aan de slag gingen. Deze hackathon geen wilde, buiten wereldlijke plannen. Alle drie de prototypen zijn te realiseren, en hebben marktkansen. Een uitkomst waar het Letterenfonds graag verder met de teams over nadenkt.

Elco Lenstra - team Vink:

“Als je echt stappen wilt maken en wilt innoveren moet je eigenlijk alles loslaten wat je al denkt te weten over een onderwerp. Je moet wat losser zijn in de beperkingen die je jezelf oplegt. Dat is het meest waardevolle dat ik dit weekend heb geleerd.”

Esther van Dijk - team StoryBoard:

“Ik zeg altijd dat ik geen creatief persoon ben, maar dit weekend zette ik een woord en een tekening naast elkaar en daar kwam dan een idee uit waarvan ik niet wist waar het vandaan kwam. Blijkbaar zat het gewoon in mij. Dat is vreemd en confronterend, maar op een goede manier.”

Sarra Hassouni - team Maancake en Jasmijn:

“Mijn grootste eyeopener was dat je niet alleen iets moet maken wat jij leuk vindt. Je moet goed kijken naar je doelgroep en of hij behoefte heeft aan datgene wat je maakt. Het is een wat minder egocentrische manier van verhalen schrijven.”

workshop in bibliotheek Letterenfonds

Anneleen van Offel - team StoryBoard:

“Ik vond het fantastisch. Ik zit helemaal vol warmte en liefde en energie en inspiratie voor iedereen. Er hing een hele productieve energie en ik sta ervan versteld wat je kunt bereiken in twee dagen tijd.”

Maria Lam - team Maancake en Jasmijn:

“Deze twee dagen waren heel erg inspiratievol. Waarin het oké was als je met papieren vissen kookt, waarin alles mocht, waarin je kon nadenken over dingen waar je anders niet zo over na zou denken en waarin niks te gek is.”

Roelof ten Napel - team Vink:

“Ik hoop dat mensen onze app veelvuldig zullen gaan gebruiken. Dat ze gedichten delen, ontvangen, kwijtraken, krijgen en bundels kopen. Dat eigenlijk de gehele poëzie traditie Nederland weer overneemt en dat we straks met z’n allen niet meer op Facebook zitten, maar wel in de papieren en online gedichten.”

hele groep

Suzanne Meeuwissen

Senior beleidsmedewerker

binnenland

Suzanne Meeuwissen is verantwoordelijk voor de regelingen Digitale literaire projecten en Literaire tijdschriften. Daarnaast houdt zij zich bezig met talentontwikkeling en culturele diversiteit.

s.meeuwissen@letterenfonds.nl

lees meer