nieuws

Akademie van Kunsten

Remco Campert ontvangt penning

14 juni 2018

Remco Campert heeft uit de handen van Gijs Scholten van Aschat, voorzitter van de Akademie van Kunsten, de Akademie van Kunstenpenning ontvangen voor zijn bijdrage aan de kunsten. De penning zal tweejaarlijks worden uitgereikt; Remco Campert is de eerste laureaat.

Scholten van Aschat prees het werk van Campert als “een spiegel van zijn tijd. Verschillende naoorlogse generaties zijn met zijn literatuur opgegroeid en verscheidene van zijn prachtige zinnen zijn gemeengoed geworden in menig huishouden. Met een ogenschijnlijke maar onnavolgbare eenvoud weet Campert een bijzonder levensgevoel te vangen.”

Schrijver, dichter en columnist Campert (geb. 1929) stond ooit met ‘de pocketstaking’ aan de basis van het Fonds voor de Letteren, een van de voorlopers van het Nederlands Letterenfonds. In de eerste jaren van het fonds werd Camperts werk ondersteund met werkbeurzen. In 2004 werd hem - naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag en meer dan vijftig jaar schrijverschap - een jaarlijks eregeld toegekend voor zijn grote verdiensten voor de literatuur en zijn jarenlange inzet voor Poetry International en PEN. Het werk van Remco Campert wordt door het Nederlands Letterenfonds gepromoot naar het buitenland en is vertaald in het Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Grieks, Indonesisch, Italiaans, Tsjechisch en Zweeds.

De Akademie van Kunsten is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en is in 2014 opgericht. Zij heeft 50 leden. De Akademie van Kunsten is de plek voor debat over de waarde van kunst in de samenleving en over de relatie tussen kunst en wetenschap. De Akademie van Kunsten bestaat uit leden die uit de hele breedte van de kunsten afkomstig zijn en heeft tot doel het vertolken van de stem van de kunsten in de Nederlandse samenleving en het bevorderen van de interacties tussen wetenschap en kunst.