nieuws

Vlaamse cultuurprijs

Miriam Van hee wint Ultima

29 mei 2018

De Vlaamse dichteres Miriam Van hee heeft de Ultima Prijs voor de Letteren 2017 gewonnen voor haar poëtisch oeuvre. De jury noemde haar laatste bundel als werden wij ergens ontboden “een onmiskenbaar hoogtepunt in haar unieke, enigszins verstilde oeuvre.” Daarnaast noemde de jury het “een bundel die erkenning en aandacht verdient, maar ook een grote schare lezers.” Aan de Ultima is, naast een bronzen beeldje, een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Miriam Van hee is dichteres en Slaviste. Haar poëzie is vertaald in tien talen en werd onder meer bekroond met de Jan Campert-prijs, de Dirk Martensprijs van de stad Aalst en de Herman De Coninckprijs.

Bovendien is ze één van de dichters wiens gedichten zijn opgenomen in de literaire game ‘Puzzling Poetry’ van Studio Louter en dichter Lucas Hirsch, die werd gelanceerd tijdens het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse. De drietalige game (Nederlands, Engels, Duits) kwam tot stand met ondersteuning van het Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creative Industrie en is gratis te downloaden, zowel voor iOs als Android.

In Puzzling Poetry is het gedicht een lege puzzel en zijn de woorden de puzzelstukjes. Om de puzzel op te lossen krijg je als speler hulp van de vormgeving. Alles heeft een eigen vorm en kleur: werkwoorden, zelfstandig naamwoorden, lange en korte woorden. Ze vormen samen patronen die inzicht geven in de structuur van het gedicht en de stijl van de dichter. Het stoeien met woorden leidt tot een onverwacht geconcentreerde manier van poëzie lezen.

Een overzicht van vertalingen van het werk van Miriam Van hee is te vinden in de vertalingendatabase.

Puzzling Poetry