nieuws

2018/1

Schwob

28 mei 2018

In de eerste Schwob-ronde van dit jaar werden twaalf subsidieaanvragen ingediend door acht uitgeverijen. Van deze aanvragen konden er zeven worden gehonoreerd. In totaal is daarmee 30.626 euro toegekend voor de volgende uitgaven van vertalingen van moderne klassiekers uit de wereldliteratuur:

  • De Arbeiderspers voor De liefde van een half leven van Eileen Chang (Chinees) in vertaling van Silvia Marijnissen. Oorspronkelijke titel: 半生緣 (Ban Sheng Yuan). Verschijnt naar verwachting in september 2018.
  • Bananafish voor Stierensumo van Yasushi Inoue (Japans) in vertaling van Jacques Westerhoven. Oorspronkelijke titel: 闘牛(Tōgyu). Verschijnt 28 mei.
  • De Geus voor Fair Play van Tove Jansson (Zweeds) in vertaling van Kim Liebrand. Oorspronkelijke titel: Rent Spel. Verschijnt naar verwachting in september 2018.
  • Uitgeverij Jurgen Maas voor Hotel Moederland van Yusuf Atilgan (Turks) in vertaling van Hanneke van der Heijden. Oorspronkelijke titel: Anayurt Oteli. Is reeds verschenen.
  • Uitgeverij Jurgen Maas voor Gaan liggen om te sterven van Adalet Ağaoğlu (Turks) in vertaling van Hanneke van der Heijden. Oorspronkelijke titel: Ölmeye yatmak. Verschijnt naar verwachting in januari 2019.
  • Van Oorschot voor Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl van Uwe Johnson (Duits) in vertaling van Marc Hoogma. Oorspronkelijke titel: Jahrestage: Aus dem Leben von Gesine Cresspahl. Verschijnt naar verwachting in de winter van 2019.
  • Wereldbibliotheek voor Kapitein Michalis van Nikos Kazantzakis (Grieks) in vertaling van Hero Hokwerda. Oorspronkelijke titel: Ο Καπετάν Μιχάλης. Is nu verschenen.

Presentaties van reeds verschenen, vertaalde moderne klassiekers (al dan niet gesubsidieerd) vindt u op de Schwob-website. Een overzicht van leesclubs en lezingen rond de vertaalde klassiekers uit de Schwob lente-actie 2018 is hier te vinden.

Uitgevers kunnen aanvragen voor de volgende ronde tot 15 september 2018 voorleggen. Meer informatie over de Schwob-regeling vindt u op onze website onder Subsidies.