agenda

vr 1 juni: uitreiking Brockway Prijs

Poetry International Festival, Rotterdam

27 mei-3 juni 2018

https://www.poetryinternationalweb.net/pi/pif3/festival/current_festival/nl

Meet between the lines. Dat is het thema van het 49ste Poetry International Festival dat op zondag 27 mei van start gaat in Rotterdam. In de Schouwburg en andere locaties dragen dichters uit de hele wereld voor uit hun eigen werk, worden ze geïnterviewd over hun dichterschap en gaan ze met elkaar in gesprek over bijzondere fenomenen in de actuele poëzie.

Het Poetry International Festival kent een zeer divers programma, met onder meer VSB Poëzieprijs-winnaar Joost Baars, Nachoem M. Wijnberg, Christian Bök (Canada), Ida Börjel (Zweden), Sonia Bueno (Spanje) en Alí Calderón (Mexico). Alle festivaldichters en spoken word-artiesten geven één of meerdere lezingen, welke iedere avond om 20.00 uur beginnen. Voorafgaand worden er elke festivalavond om 18:30 uur dichters geïnterviewd, door Hassnae Bouazza, Daan Doesborgh, Janita Monna en Tsead Bruinja. In de specials later op de avond onderzoeken festivaldichters samen met gastdichters en –sprekers bijzondere fenomenen in de actuele poëzie.

Op vrijdag 1 juni om 16.00 wordt de Brockway Prijs, de tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, door Letterenfonds-directeur Tiziano Perez uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden. De prijsuitreiking vindt plaats in het Ro Theater, als onderdeel van het programma Kletsen about Übersetzen.

Op zaterdag 2 juni zal er een masterclass poëzie schrijven plaatsvinden onder leiding van dichters en performers Ellen Deckwitz en Dean Bowen. Aansluitend op deze schrijfclinic start het Open Podium.

In het programma ‘Van tevoren bedacht’ staat het schrijven of voordragen volgens een bepaald concept centraal. In ‘De staat van de poëzie’ wordt de vitaliteit van de actuele Nederlandstalige poëzie getoond. Belangrijk onderdeel van dit programma is de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs, de Nederlandse poëzieprijs die jaarlijks wordt toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. In ‘Poetry of a Nation / A Nation of Poetry’ spreken de dichters over poëzie die nationale identiteit omarmt of juist verwerpt en bij ‘Cross-over Closing’ mengt de poëzie zich met andere kunsten als muziek, film, dans en beeldend werk.

Tevens wordt voor de zevende keer tijdens het Poetry International Festival het programma Poetry + Art gepresenteerd: een ontdekkingstocht langs toonaangevende Rotterdamse galeries voor exposities op het snijvlak van taal een beeldende kunst. De tour voert langs talige installaties, illustraties, kunstenaarsboeken en taalexperimenten van gerenommeerde kunstenaars en aanstormend talent.

Het Poetry International Festival wordt georganiseerd door de Stichting Poetry International en wordt door het Nederlands Letterenfonds ondersteund via de Meerjarige regeling voor literaire manifestaties en literair-educatieve activiteiten van (inter)nationaal belang.

Links