nieuws

Dumon Tak krijgt Theo Thijssen-prijs

15 mei 2018

De driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur gaat naar Bibi Dumon Tak, zo heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt. Ze is de eerste auteur van literaire non-fictie die met deze prijs wordt bekroond. Voor het schrijven van haar boeken ontving ze regelmatig beurzen van het Letterenfonds. Haar werk is in vele talen vertaald, waaronder het Chinees, Duits, Engels, Japans en Pools.

De jury van de Theo Thijssen-prijs 2018 prijst Dumon Tak om haar vermogen om de lezer in vervoering te brengen:

”Om in vervoering te raken heb je geen verzinsels nodig. Vervoering bereik je met de blik van een kind - onbevangen, origineel en eerlijk - en de pen van een dichter - eigenzinnig, esthetisch en persoonlijk. En dan kijken, en schrijven. Datgene doen en datgene maken waarmee de literatuur zich van alledaagse tekst en taal onderscheidt. Die blik en die pen bezit Bibi Dumon Tak als geen ander.”

Bibi Dumon Tak (1964) schreef boeken voor volwassenen en kinderen, waaronder Het koeienboek (2001), Latino King (2010) en het Kinderboekenweekgeschenk van 2006, Laika tussen de sterren. Haar werk gaat veelvuldig over dieren. Ze ontving viermaal de Zilveren Griffel, onder andere voor Het koeienboek, en in 2012 ontving ze voor Winterdieren de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van het jaar.

De Theo Thijssen-prijs bestaat uit een bedrag van 60.000 euro en een beeldje van schrijver Theo Thijssen. De prijs wordt in september in Den Haag uitgereikt.

Links