nieuws

Philip Huff, John Green en vertaler Nan Lenders

Winnaars Dioraphte Prijs

19 april 2013

De Juryprijzen van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2013 zijn uitgereikt aan Philip Huff voor Niemand in de stad (De Bezige Bij) en aan vertaler Nan Lenders voor Een weeffout in onze sterren van John Green (Lemniscaat). Voor het eerst gingen Publieksprijs en Juryprijs naar dezelfde roman: Een weeffout in onze sterren kreeg ook de meeste stemmen van het publiek.

Beide titels kwamen met ondersteuning van het Letterenfonds tot stand. John Green schreef zijn roman The Fault in Our Stars onder meer tijdens zijn verblijf als writer in residence in Amsterdam (april-juni 2011). Huff ontving in 2010 een stimuleringsbeurs voor het schrijven van zijn tweede boek, aan Nan Lenders werd een projectwerkbeurs verleend voor de vertaling.

De DJP-jury prees Niemand in de stad als “een ultiem jongerenboek” vanwege “de knap getroffen studentensubcultuur, de perfect beheerste stijl, Huffs verteldrift, zijn humor, de broeierige erotiek, de kwetsbaarheid van zijn personages, de muziek, de precair uitgewerkte groei naar volwassenheid en het groots opgezette drama”.

Het vierde boek van John Green werd geprezen als “een inhoudelijke, rijkgeschakeerde en intelligent geschreven roman met een filosofische ondertoon en hoofdpersonen die onder je huid kruipen. Realistisch, waarachtig, subtiel en humoristisch, Een weeffout in onze sterren is het allemaal”.

De winnaar

De winnaars ontvingen elk 15.000 euro aan prijzengeld. Green deelt het prijzengeld met zijn vertaler. Het volledige juryrapport is te vinden op de website van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Daar werd ook een interview gepubliceerd met John Green, waarin hij onder meer vertelt over zijn periode als writer in residence in Amsterdam. Fotograaf Chris van Houts maakte een beeldverslag van de prijsuitreiking. Jury en publiek kozen de winnaars uit tien nominaties - vijf oorspronkelijke en vertaalde titels.

"Aan het eind van de winter van het jaar dat ik zestien was, besloot mijn moeder dat ik depressief was, waarschijnlijk omdat ik zelden het huis uitging, behoorlijk wat tijd in bed doorbracht, steeds weer hetzelfde boek las, onregelmatig at en in mijn overvloedige vrije tijd nogal veel nadacht over de dood." John Green