nieuws

4e editie Fluiten in het donker

Radiomonologen over de kloof

17 mei 2018

Er wordt regelmatig gesproken over een groeiende kloof tussen ouderen en jongeren, tussen hoog- en laagopgeleiden, tussen provincie en Randstad, tussen arm en rijk, of tussen autochtoon en allochtoon. Waar denken schrijvers aan bij de kloof? In opdracht van het Nederlands Letterenfonds en het NPO-fonds maken acht schrijvers radiomonologen over hun kijk op De Kloof.

Alfred Birney, Babs Gons, Oek de Jong, Derek Otte, Nina Polak, Marja Pruis, Georgina Verbaan en Pieter Waterdrinker werken aan een radiomonoloog van 12 minuten. Zij zullen daarbij gaan samenwerken met (jonge) radioregisseurs, die door AVROTROS, NTR en VPRO worden geselecteerd.

De gedramatiseerde monologen over de kloof zullen eind dit jaar zijn te horen op NPO Radio 1 en komen beschikbaar als podcast. Copyright foto’s:  Alfred Birney - ©Patricia Börger ▪ Babs Gons - ©Colin Hill Imagery  ▪ Oek de Jong - ©Annaleen Louwes  ▪ Derek Otte - © Hans Reitzema  ▪ Nina Polak - ©Bob Bronshoff  ▪ Marja Pruis - © Keke Keukelaar  ▪ Georgina Verbaan - © FotoFloor  ▪ Pieter Waterdrinker - © Julia Lisnjak.

De radiomonologen vormen de vierde editie van ‘Fluiten in het donker’, een jaarlijkse samenwerking van Nederlands Letterenfonds, het NPO-fonds en de omroepen AVROTROS, NTR en VPRO. Doel is het radiodrama een literaire impuls te geven. Het Nederlands Letterenfonds heeft de schrijfopdracht verstrekt en het NPO-fonds zal de productie van de hoorspelen ondersteunen.

Luister via deze links naar de hoorspelen uit de eerste drie edities van Fluiten in het donker: 2017, 2016 en 2015.De auteurs

Alfred Birney

Patricia Börger
Alfred Birney (1951) is een schrijver met Nederlandse, Oost-Javaanse, Chinese en Schotse wortels. Hij publiceerde romans, novellen, verhalen, columns, essays, kritieken, toneelteksten, journalistiek werk en didactisch materiaal over gitaarmuziek. Zijn literaire debuut maakte hij in 1987 met de roman Tamara’s lunapark (In de Knipscheer). Birney wordt gezien als een representant van de Tweede Generatie Indische schrijvers – het koloniale verleden en de herinnering vormen een hoofdmotief in zijn werk. Zijn roman De tolk van Java (De Geus) werd in 2017 bekroond met zowel de Henriëtte Roland Holst-prijs als de Libris Literatuur Prijs.

Babs Gons

Colin Hill Imagery
Babs Gons is schrijver, performer, theatermaker, host en docent creatief schrijven. Ze was jarenlang creatief leider van de Poetry Circle Nowhere, organiseerde tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso, en stond met haar werk op talloze podia in binnen- en buitenland. Ze schrijft theaterstukken, die ze soms zelf regisseert en staat regelmatig op het podium met haar eigen werk. Ze is onderdeel van het spoken word collectief Clubspoken en heeft een eigen performancecollectief, De Vurige Harten Club. Deze creatieve woordkunstenares wordt ook wel de Grande Dame van de Nederlandse spoken word genoemd. Met haar muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon is ze een graag geziene gast op podia en festivals door heel Nederland.

Oek de Jong

Annaleen Louwes
Oek de Jong (1952) studeerde kunstgeschiedenis, was redacteur bij De Revisor en doceerde aan de universiteiten van Leiden en Berlijn. Hij schrijft romans, verhalen en essays. De Jong brak in 1979 door met de roman Opwaaiende zomerjurken (Meulenhoff), waarmee hij de F. Bordewijk-prijs won. In 1985 was hij ook met Cirkel in het gras zeer succesvol. In 2002 verscheen de roman Hokwerda’s kind (Augustus), die nominaties in de wacht sleepte voor de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Uil. In 2012 werd hij met Pier en oceaan (Atlas Contact) opnieuw genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en won hij o.a. de Gouden Uil. Oek de Jong publiceerde recent een essay over de romankunst: Wat alleen de roman kan zeggen (Atlas Contact, 2013) en een boek met essays en autobiografische verhalen: Het visioen aan de binnenbaai (Atlas Contact, 2016). Zijn romans zijn vertaald in o.a. Frankrijk, Duitsland en de Scandinavische landen.

Derek Otte

Hans Reitzema
Derek Otte (1988) is een Rotterdamse schrijver van versjes, verhalen en spoken word. Sinds 2012 organiseert hij het woordkunstpodium Paginagroots en als docent Spoken Word is hij sinds 2015 verbonden aan de Hogeschool Rotterdam. In 2017 werd hij verkozen en benoemd tot Stadsdichter van Rotterdam voor een periode van twee jaar. In 2015 debuteerde Otte met zijn dichtbundel Regelgeving bij zijn eigen uitgeverij Rorschach en onlangs volgde zijn tweede bundel TOFLOF.

Nina Polak

Bob Bronshoff
Nina Polak (1986) studeerde Nederlands en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam en aan de New School University in New York. Ze schreef over literatuur en film voor De Gids en De Groene Amsterdammer en is sinds 2013 correspondent cultuur bij De Correspondent. Ze debuteerde in 2014 bij uitgeverij Prometheus met We zullen niet te pletter slaan, wat haar nominaties voor de Anton Wachterprijs 2014, de ANV Debutantenprijs 2015 en de Opzij Literatuurprijs 2015 opleverde. In 2018 volgde haar tweede roman Gebrek is een groot woord.

Marja Pruis

Keke Keukelaar
Marja Pruis (1959) studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1998 ging zij aan de slag als journaliste bij De Groene Amsterdammer, waar zij sinds 2006 deel uitmaakt van de redactie. Haar debuut, de biografische roman De Nijhoff’s of de gevolgen van een huwelijk verscheen in 1999 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Ze werd driemaal genomineerd voor de shortlist van de AKO/ECI Literatuurprijs: met de romans De vertrouweling (2005), Atoomgeheimen (2008) en Zachte riten (2016). In 2016 ontving Pruis voor haar literaire columns in De Groene Amsterdammer de J.L. Heldringprijs voor de beste columnist van Nederland. Haar literair werk wordt gepubliceerd door uitgeverijen Prometheus en Nijgh & van Ditmar.

Georgina Verbaan

Fotofloor
Georgina Verbaan (1979) is een actrice, zangeres, presentatrice en columniste. Ze begon haar carrière als actrice in 1997 met een rol in de populaire serie Goede tijden, slechte tijden. Voor zowel haar bijrol in De Marathon (2012) als haar hoofdrol in De Surprise (2015) won ze een Gouden Kalf. Verbaan schrijft iedere zaterdag een column in NRC, waarin ze met haar heel eigen stijl en fantasie over een wereld schrijft die veel kleurrijker en opwindender is dan die op eerste gezicht lijkt. Uitgeverij Podium publiceerde in 2016 een (eerste) bundel met haar columns onder de titel Loze ruimte.

Pieter Waterdrinker

Julia Lisnjak
Pieter Waterdrinker (1961) groeide op in een familiehotel in Zandvoort, waarna hij Russisch, Frans en Nederlands Recht studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1996 vestigde hij zich in Rusland, waar hij afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg woont. Hij werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, Vrij Nederland en de VPRO, alvorens te debuteren als auteur met de roman Danslessen (De Arbeiderspers, 1998). Bij die uitgeverij publiceerde hij sindsdien (inter)nationaal geprezen romans als Liebmans Ring, Duitse bruiloft en Lenins balsem, dat werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2014. Vorig jaar verscheen zijn autobiografische roman Tsjaikovskistraat 40 bij Nijgh & van Ditmar.