nieuws

Oeuvreprijs voor Mustafa Stitou

2 mei 2018

Mustafa Stitou krijgt de driejaarlijkse oeuvreprijs voor poëzie van het A. Roland Holstfonds. ‘Op grootse wijze snijdt Stitou urgente thema’s aan. Zijn oeuvre mag bescheiden zijn, zijn stem is uniek binnen de Nederlandse poëzie’, aldus het juryrapport. Stitou schreef het grootste deel van zijn gedichtenbundels met een beurs van het Letterenfonds.

Stitou (1974) debuteerde in 1994 met de dichtbundel Mijn vormen (Prometheus). Hij dicht onder andere over de vernietiging van oude verbanden, god, manipulaties, alledaagse absurditeiten, het universum van een nieuwbouwwijk en de natrillingen van 11 september. Zijn bundel Varkensroze ansichten (De Bezige Bij) uit 2003 vormt een zoektocht waarbij ironie en betrokkenheid, humor en ernst hand in hand gaan. De bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Zijn jongste bundel Tempel is bekroond met de Awater Poëzieprijs 2013.

Mustafa Stitou

Stitou trad veel op op festivals in binnen- en buitenland en was in 2009 een jaar stadsdichter van Amsterdam. Zijn werk is onder andere vertaald in het Frans, Duits, Spaans en Arabisch. In maart verscheen bij uitgeverij Rámus in Zweden een bundel met een selectie uit zijn werk, de vertaling werd verzorgd door Per Holmer.

De oeuvreprijs voor poëzie van het A. Roland Holstfonds wordt driejaarlijks uitgereikt en is 5.000 euro groot. De jury bestond dit jaar uit Peter Swanborn (voorzitter), Janita Monna en wijlen Menno Wigman. Enkele weken vóór zijn overlijden op 1 februari hoorde Menno Wigman dat Stitou de prijs in blijdschap had aanvaard.

Meer informatie