nieuws

Judith Herzberg ontvangt Prijs der Nederlandse Letteren

1 mei 2018

De Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze bekroning voor een schrijversoeuvre in de Lage Landen die eens in de drie jaar, wordt dit najaar uitgereikt aan Judith Herzberg. Minister Ingrid van Engelshoven maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. De jury noemt Herzbergs poëzie “hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot”.

Dichter, proza- en toneelschrijver Judith Herzberg (1934) is een van de bekendste dichters van Nederland. In 1963 debuteerde ze met de dichtbundel Zeepost. Hierna volgden nog vele andere bundels, waaronder Beemdgras, Strijklicht, 27 liefdesliedjes, Wat zij wilde schilderen, Zoals en Soms vaak (uitgeverij Van Oorschot). De bloemlezing Doen en laten behoorde in 1994 tot de honderd beste boeken volgens de CPNB.

Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden ook toneelstukken, waarvan Leedvermaak ongetwijfeld de bekendste is. “Haar toneel was baanbrekend in de jaren tachtig. Leedvermaak heeft een onuitwisbare indruk gemaakt door de schijnbaar luchthartige manier waarop zij het zwijgen over oorlogservaringen verwoordt”, aldus de jury. In 1997 kreeg Herzberg de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. Naast toneel schrijft Herzberg ook proza, uitgegeven in onder meer Liever brieven en Er was er eens en er was er eens niet.

In haar rapport vergelijkt de jury - onder voorzitterschap van Marita Mathijsen-Verkooijen - Herzbergs taal met muziek: “Haar werk kan zich meten met dat van Nobelprijswinnares Wisława Szymborska. Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek. Die beheersing blijkt ook uit de manier waarop ze klank gebruikt. Haar taal nadert de muziek”.

foto Judith Herzberg door Mark Kohn

In het verleden ontving Herzberg regelmatig aanvullende honoraria voor haar werk (tot 2000, toen de AH-regeling ophield te bestaan), zowel voor oorspronkelijk werk als voor vertalingen (uit het Hebreeuws). Ook adviseerde ze meermaals in adviescommissies. Haar poëzie is onder meer vertaald in het Arabisch, Bengali, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hindi, Hongaars, Spaans en Zweeds.

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt eens in de drie jaar door de Taalunie toegekend aan een auteur wiens oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Aan de bekroning is een geldbedrag verbonden van € 40.000. De prijs wordt afwisselend uitgereikt door het Nederlandse en het Belgische koningshuis. In oktober van dit jaar reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit in Amsterdam.

Naast voorzitter Marita Mathijsen-Verkooijen bestond de jury voor de Prijs der Nederlandse Letteren 2018 uit Mark Cloostermans, literair recensent De Standaard; Fikry El Azzouzi, auteur en theatermaker; Jane Fenoulhet, emeritus hoogleraar Modern Dutch Studies, University College London; Marja Pruis, auteur en literair recensent De Groene Amsterdammer; Matthijs de Ridder, auteur, literair recensent, bestuurslid De Reactor en biograaf (Paul van Ostaijen); Johan Van Iseghem, emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde en Moedertaaldidactiek, KU Leuven en Christine Werners-Samsom, recensent/eindredacteur literaire pagina dagblad De Ware Tijd.

Meer informatie

Victor Schiferli

Contact

Victor Schiferli

Beleidsmedewerker

v.schiferli@letterenfonds.nl