nieuws

Annet Schaap wint Woutertje Pieterse Prijs

6 april 2018

Annet Schaap is de winnares van de Woutertje Pieterse Prijs 2018. Het is de tweede bekroning die ze voor haar debuutroman Lampje in ontvangst mag nemen. Ook ontving ze van het Letterenfonds een startersbeurs op basis van dit debuut, waarvan de rechten inmiddels aan Duitsland, Frankrijk, Engeland, Polen en Slovenië zijn verkocht. De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe sponsor voor deze belangrijke bekroning van kinder- en jeugdliteratuur.

Annet Schaap (1965) illustreerde bijna 200 kinderboeken. In Nederland is ze het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Maar ze illustreerde ook veel boeken van andere geliefde schrijvers, zoals Janneke Schotveld, Manon Sikkel, Jacques Vriens, Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren. Lampje is haar debuut als schrijver. Eerder won ze hiermee al de Nienke van Hichtumprijs 2017.

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs 2018 is lovend over de mooie taal in Lampje en het gevoel van herkenning dat het boek oproept:

De plot is spannend en griezelig en sterk qua opbouw. De taal golft als de zee. De metaforen passen het verhaal. En de personages ontroeren. Zoals de vuurtorenwachter die Lampje mist: ‘Zwiep aan, zwiep uit. Zwiep licht, zwiep donker. Zo heb je een vrouw, zwiep, en een kind, zwiep, een baan, een been. En zo heb je niks. Alsof ze er nooit zijn geweest.’ Lampje roept herkenning op, ‘herkenning van iets wat je nooit eerder hebt gezien.’

Het boek is gepubliceerd door Querido Kinderboeken en geschikt voor lezers van tien jaar en ouder.

Links