nieuws

nu inzenden

Toneelschrijfprijs 2018

29 maart 2018

Nieuwe toneelteksten, die in het seizoen 2017-2018 (tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018) in première zijn gegaan, kunt u nu inzenden voor de Toneelschrijfprijs 2018.

De Taalunie Toneelschrijfprijs heet vanaf 2018 – kort en krachtig – de Toneelschrijfprijs. Deze prijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk te stimuleren. De prijs bedraagt 10.000 euro en wordt uitgereikt aan de auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelwerk. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen. De prijs geeft een auteur de kans om zijn of haar schrijverschap verder te ontwikkelen.

Vanaf dit jaar zetten naast de Taalunie ook het Fonds Podiumkunsten / Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) hun schouders onder dit initiatief. Het VFL en het Fonds Podiumkunsten/Nederlands Letterenfonds staan in voor de praktische organisatie. De Taalunie blijft een financierende rol spelen. Deze verschuiving past in het kader van de intensievere samenwerking tussen deze partners voor de promotie van de Nederlandstalige literatuur en toneelschrijfkunst binnen het volledige taalgebied.

Pfeijffer wint Toneelschrijfprijs 2017. Foto: Bart Grietens Lees meer over de vorige edities van de prijs en over de laureaten

Hoe aanvragen?

Stuur de in aanmerking komende tekst(en), samen met het ingevulde antwoordformulier, digitaal naar het Vlaams Fonds voor de Letteren, naar info@vfl.be.
- Download het reglement
- Download het antwoordformulier

Deadline

  • 15 april 2018 voor teksten die tussen 1 juli 2017 en 1 april 2018 in première zijn gegaan.
  • 1 juni 2018 voor teksten die na 1 april 2018 in première (zijn) (ge)gaan.
    De deadlines worden strikt gehanteerd. Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met Lara Rogiers bij het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Prijsuitreiking

De uitreiking van de prijs vindt plaats in Antwerpen, op een nader te bepalen moment in de eerste week van september 2018. Dit gebeurt in samenwerking met het TheaterFestival Vlaanderen.

Contact

  • Lara Rogiers, Vlaams Fonds voor de Letteren, mail: lara.rogiers@vfl.be
  • Steven Peters, secretaris van de jury, telefoon: +31 (0)6 307 113 00

vierlogos