nieuws

Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018

Postume bekroning Menno Wigman

20 maart 2018

De tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs is postuum toegekend aan dichter Menno Wigman voor Slordig met geluk. Wigman overleed op 1 februari op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van een dubbele longontsteking en een zeldzame hartkwaal.

Hoewel de Ida Gerhardt Poëzieprijs volgens de statuten van de prijs naar een levende auteur moet gaan, is de keuze om de prijs aan Menno Wigman uit te reiken gehandhaafd, aangezien de jury bestaande uit Petra Possel (presentator van het radioprogramma Kunststof) en Volkskrant-recensent Arjan Peters hem eind januari, toen hij nog in leven was, tot winnaar koos.

In het juryrapport wordt Slordig met geluk geroemd als Wigmans ‘beste bundel ooit, zijn zwanenzang.’ Verder schreef de jury: ‘In zijn klassieke, strakke verzen, zoals wij van hem gewend zijn, verhaalt hij over een gebied dichtbij de afgrond, dichtbij de dood, het is het gebied waar de dichter -en niet alleen hij- vrees voor heeft. De gure schoonheid van Menno Wigman bezingt hij al een dichtersleven lang, consequent, mooi en melancholisch en altijd flirtend met de dood. Flirtend, alsof hij steeds wilde zeggen: ‘Pak me dan, als je kan’. Het fin de siècle is nooit ver weg bij Wigman, Rimbaud en Baudelaire kijken over zijn schouder mee, zwaarmoedigheid is zijn handelsmerk. Maar in deze laatste bundel - en dat laatste heeft nu opeens een dubbele betekenis - is guur meer dan guur en is schoon meer dan schoon.’

De twee, andere genomineerde titels waren Nachtroer van Charlotte Van den Broeck en Een kogelvrije zomer van Martijn den Ouden. De bundels van beide Nederlandse dichters, Wigman en Den Ouden, kwamen met een beurs van het Letterenfonds tot stand.

Het aan de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018 verbonden prijzengeld wordt in overleg met de erven Wigman en Uitgeverij Prometheus besteed aan een dit najaar te verschijnen uitgave van de gedichten die Menno Wigman maakte voor Stichting de Eenzame Uitvaart.

Wigmans werk is vertaald in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Pools. In 2014 werd hij geïnterviewd bij Letteren &cetera. Hij won eerder onder andere de Jan Campert-prijs voor zijn bundel Zwart als kaviaar, de Awater Poëzieprijs voor Mijn naam is legioen en de A. Roland Holst-Penning voor zijn gehele oeuvre.

Elders op deze site: