nieuws

‘Les Phares du Nord’

Nederlandse literatuur op Livre Paris

16 maart 2018

Van 16 tot en met 19 maart 2018 wordt de Nederlandstalige literatuur gepresenteerd op Livre Paris, Frankrijks grootste boekenbeurs. Meer dan tien Nederlandse en Vlaamse auteurs treden op verschillende podia op, striptekenaars en illustratoren werken drie dagen lang live in het Atelier Parade, en vanavond wordt de Prix des Phares du Nord uitgereikt aan vertaler Mireille Cohendy.

De Nederlands-Vlaamse stand op Livre Paris (K78), die dit jaar groter is dan ooit tevoren, is al van verre te herkennen aan de vuurtoren. De stand biedt plaats aan een eigen auteurspodium waar elke middag Nederlandse en Vlaamse auteurs op zullen treden, onder wie Annelies Verbeke, Esther Gerritsen, Lize Spit, Inge Schilperoord, Alexander Münninghoff, Rutger Bregman, Marjolijn Voogel en Peter Terrin.

Een bijzonder programmaonderdeel is Tandem, waarbij jonge Franse auteurs het het werk van jonge Nederlandstalige collega’s voorstellen en voorlezen.

In het Atelier Parade gaan Nederlandse en Vlaamse tekenaars live aan het werk, ze illustreren bijzondere citaten uit de literatuur en maken daar ter plekke voor het publiek zeefdrukken van op A5-formaat. De groep tekenaars bestaat deze editie uit Robert van Raffe, Aleks Deurloo, Floor Smit en Wide Vercnocke.

Vandaag zal bovendien de Prix des Phares du Nord, de tweejaarlijkse prijs voor de beste Franse vertaling van een belangrijk Nederlandstalig werk, uitgereikt worden aan Mireille Cohendy voor Une heure avant minuit, haar vertaling in het Frans van de roman Een dwaze maagd van Ida Simons.
Les Phares du Nord Stand op Livre Paris 2017
De manifestatie op Livre Paris is onderdeel van het ‘Phares du Nord’-jaar. Meer dan 100 auteurs presenteren zich in 2018 en begin 2019 op ruim twintig literaire festivals door heel Frankrijk. Met deze intensieve campagne wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen in de spotlight gezet in de op een na grootste boekenmarkt van Europa.

De campagne ‘Les Phares du Nord’ wordt georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds (Amsterdam) en Flanders Literature (Antwerpen) in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade in Parijs (met name literair intendant Margot Dijkgraaf) en de Vlaamse Vertegenwoordiging.

Links:

Bas Pauw

Contact

Bas Pauw

Internationale literaire manifestaties

b.pauw@letterenfonds.nl